Broccoliomelett

Omeletter är snabblagade och goda. Här är en version där jag helt enkelt använt resterna av kokt broccoli tillsammans med lite schalottenlök – enkelt och gott till brunch, lunch eller middag. Jag hade också i riven parmesanost. 

Omeletter görs lämpligast portionsvis – gör bara flera efter varandra om du har flera gäster. Du kan gärna steka schalottenlök och blanda i broccoli så det räcker till alla och sedan dela upp det och göra omelett efter omelett.

Du behöver per portionsomelett: 

2 eller 3 ägg beroende på grad av hunger

2 tsk vatten

kokt broccoli

1 liten schalottenlök, skalad och finhackad

salt och peppar, gärna örtsalt och svartpeppar

örtkryddor – jag tog Herbes de Provence

riven ost – jag tog parmesanost men vilken god ost som helst går bra

olivolja att steka i och kanske ringla över vid servering

Gör så här: 

Stek schalottenlöken i olivolja på medellåg värme tillsammans med lite salt. När löken är helt mjuk och glansig tillsätter du den kokta broccolin som du delat i mindre bitar. Krydda med peppar, salt och örter. Låt broccolin bli varm. Vispa ihop ägg och lite vatten med en gaffel, vispa försiktigt och snarare slå sönder äggen så vita och gula blandas men viskositeten fortfarande är intakt. Det är det som gör att det blir en omelett som ju ska hålla ihop och inte en äggröra. Höj värmen under broccolin. Häll på äggen och dra genast ner värmen till 2 eller 3 på en niogradig skala. Lyft omeletten i kanterna och i mitten med en stekspade eller gaffel så att du får upp det stelnade medan det lösa rinner ner i botten för att stelna. Rör inte för mycket utan lyft försiktigt – återigen för att det ska bli omelett och inte äggröra. När omelettten börjar stelna låter du den stå ett litet tag att stelna lite mer mot ytan också. Under tiden kan du lägga upp sallad på tallriken. Jag gillar när omeletten på franskt vis fortfarande är lite krämig i mitten. Stjälp upp omeletten på tallriken, servera direkt! En omelett ska inte vänta på gästerna – snarare tvärtom:)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera