Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bästa amerikanska pannkakorna

Jag har prövat många recept på amerikanska pannkakor, men det här receptet tycker jag är
det absolut bästa. Det kommer från en gammal amerikansk kokbok från någon gång runt 50-talet som jag hittade hos en väninna i USA. Faktum är att hon bjöd på de här godingarna första morgonen vi var över och hälsade på – supergott! Gör dem med eller utan färska bär. Här har jag gjort de rena men serverar blåbär till – och så klart den obligatoriska lönnsirapen. Med Mattias Dahlgrens knep kan man snabbt få goda blåbär till pannkakorna – följ bara receptet nedan. 

På amerikanska, i vart fall i den här kokboken som ursprungsreceptet kom ifrån, heter de Griddle Cakes
och de steks lämpligen i en gjutjärnspanna för bästa resultat – jag har testat olika stekpannor och blev förvånad över hur mycket bättre de blir i just gjutjärn, sämst blev de i teflonpanna. Jag har ändrat lite i receptet enligt mitt tycke och smak efter experimenterande.

Du behöver till ca 3 personer, det blir ca 12 pannkakor:

1 3/4 dl mjölk (jag tog havremjölk)

1 ägg

20 gram smält smör, avsvalnat

1/2 – 1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

2-3 tsk socker, gärna finkornigt råsocker

jag tar också gärna i lite äkta vanilj eller vaniljsocker

1/1 kryddmått salt

150 gram dinkelmjöl (3 1/2 – 4 dl) (eller annat valfritt mjöl)

1/2 tsk bikarbonat (jag brukar ersätta med lite drygt 2 tsk bakpulver)

lönnsirap till servering

ev. vaniljsocker att pudra över vid servering

Till blåbären: 

1 paket frysta blåbär

2-3 tsk socker, gärna råsocker eller muscovadosocker

Gör så här: 

Börja med att göra blåbären så de kan stå och svalna sedan: Häll hälften av de frysta blåbären i en kastrull, tillsätt sockret och ställ på medelhög värme och låt koka upp. Låt blåbären puttra ihop några minuter, rör om då och då. De ska koka ihop lite så att det mesta av vätskan försvinner och smaken koncentreras. Drag av värmen och tillsätt andra hälften av de kalla/frysta blåbären, rör runt. På det här viset kyler de senare blåbären ner de upphettade blåbären och du får även några bär som är mer hela och vackra bland de kokta med mer koncentrerad smak. Ställ att svalna på ett kallt ställe så länge. Så här års ställer jag ut dem på balkongen.

Till pannkakssmeten: Häll mjölken i en bunke, knäck i ägget och vispa ihop. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret och kryddorna samt salt och socker. Mät upp mjölet och tillsätt bakpulvret, blanda ordentligt med en sked. Vänta med att blanda i mjölet med bakpulvret i mjölk-äggblandningen tills strax innan du ska steka dina pannkakor. Detta för att inte bakpulvret ska aktiveras för tidigt så pannkakorna sedan blir platta som…

Stek pannkakorna i lite smör – det ska vara ganska lite smet till varje pannkaka. Smeten blir ganska tjock så du kan hjälpa till att breda ut dem lite i stekpannan. Låt pannkakorna steka på första sidan tills de stelnat och du ser bubblor på ovansidan, vänd dem och stek dem gyllene och fina även på andra sidan. Jag brukar steka dem på 4:an på spisen (vår värme går till 9). Förvara dem i en förvärmd ugn tills du ska servera dem om du inte vill servera dem löpande. Servera med lönnsirap och blåbären alternativt med kanelsocker och kanske lite pressad citron.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply