Bästa äggröran

Äggröra är egentligen inte så svårt att göra och få riktigt bra. Ändå får man ofta ganska mediokra äggröror på många hotell. Antagligen är det svårt att stå och röra stora lass med äggröra. Dessutom har jag förstått att de många gånger utgår från någon mix med äggpulver och mjölkpulver i stället för de rena äkta råvarorna.

Här är det ekologiska ägg, grädde och lite kryddor som ger en härligt len krämig äggröra med fin smak. Just grädden tycker jag är viktig och lite av hemligheten med att få till en riktigt krämig äggröra. Servera den med bara sallad och kanske några grönsaker, med bacon eller med rökt lax – eller vad du har lust med. Gör den i sista minuten så den är precis nyrörd och perfekt god. 

Nej, det här är ingen omelett eller frittata men ligger ändå även under den kategorin eftersom äggröra är ett trevlig alternativ till omelett eller stekta ägg.

Du behöver till 4 personer: 

8-12 ägg beroende på hur hungriga ni är

ca 1 dl grädde

salt

vitpeppar

en aning cayennepeppar (ger riktigt fin smakbrytning till den lena gräddiga äggröran)

en rejäl klick smör att steka äggröran i

en tjockbottnad kastrull eller non-stick stekpanna

svartpeppar till servering

Gör så här: 

Vispa äggen ett tag först, vispa i grädden och blanda ordentligt. Krydda med salt, peppar och lite cayennepeppar. Smält smöret i stekpannan, traktörpannan eller kastrullen på medelhög värme. När smöret puttrar häller du i äggblandningen. Rör ordentligt hela tiden (om du lämnar äggröran för ett ögonblick stelnar den till och blir inte lika krämig och bra i konsistensen). Ha tålamod! Höj inte värmen utan fortsätt röra tålmodigt tills äggröran stelnar lite mer och du har den konsistens du vill ha. Fortsätter du att steka den för länge blir den kornig och grynig. Servera äggröran direkt med dina tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera