God lättlagad saftig äppelkaka

Det här är min version av en fantastiskt god äppelkaka vi fick på ett favoritställe i Zermatt. Att sitta där med utsikt över Matterhorn och en kopp cappuccino efter morgonens första åk bidrog till stämningen och säkert intrycket av kakan. Servera den som den är eller med vispgrädde, vaniljglass eller vaniljsås. 

Du behöver:

5-6 äpplen, skalade och rivna på rivjärn

lite citronsaft att pressa över äpplena så de inte mörknar (oxiderar)

3 ägg

1 1/2 – 2 dl socker beroende på äpplenas egen sötma, gärna finkornigt råsocker

150 gram smör

3 msk mjöl – jag tog glutenfri mjölmix

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk vaniljfrön (finns att köpa på burk)

1 – 1 1/2 tsk mald kanel

ev. 1/2 tsk mald kardemumma

lite socker att strö över kakan innan den gräddas och gärna nymald kardemumma (jag har alltid kardemummakärnor i en pepparkvarn vigd åt kardemumma att få nymald fräschör ur)

Gör så här: 

Vispa det rumstempererade smöret med sockret. Tillsätt äggen, vanilj och kanel och fortsätt vispa tills allt blandats. Riv äpplena, pressa lite citron över dem och blanda ner dem i smeten. Häll allt i en pajform eller form med löstagbara kanter som du smort med smör. Strö socker och gärna lite extra kanel och kardemumma över kakan innan du ställer in den i ugnen som du värmt till ca 170 grader ca 50 minuter. Kontrollera att fyllningen stelnat och att den ser fin och gyllene ut. Om den blir för mörk lägger du ett bakplåtspapper eller smörpapper över medan den fortsätter gräddas. Låt kakan svalna något innan du serverar den.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera