Pasta brocconara

Jag skulle göra carbonara med äggulor som blivit över då vi gjort marängbotten till en tårta och så hade vi en bunke kokt broccoli kvar sedan kvällen innan. En ny rätt såg dagens ljus: spaghetti brocconara! Det är helt enkelt som en grönsaksförstärkt carbonara, blev gott och uppskattat. Man kan även använda broccolibuketter från frysen eller koka broccolin à la minute, om du inte har kvar sedan tidigare.  

Du behöver för 4 personer: 

400-500 gram pasta, gärna spaghetti tycker jag till denna rätt

ev. 1 schalottenlök, skalad och finhackad

2 paket bacon

6 äggulor

massa nymalen svartpeppar

ev. någon örtkrydda

riven parmesan

olivolja till stekning eller om man hellre vill: smör och/eller olivolja

ev. salt -smaka av!

Gör så här: 

Sätt på en stor kastrull pastavatten. Stek under tiden schalottenlöken i smör eller olja eller en blandning på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Stek baconet antingen skuret i strimlor i stekpannan eller som jag föredrar: lägg baconbitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på 200-225 grader. Efter cirka tio minuter har du perfekt stekt bacon. Tag ut, låt svalna lite och skär eller bryt i bitar. Använd gärna baconfettet – häll ner det i stekpannan med löken, broccolin och baconbitarna.

Riv parmesanen, rada upp dina äggulor (äggvitorna sparar du och gör en god maräng på – recept finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger – eller så har du som jag äggulor kvar sedan du gjort just maräng). När löken blivit mjuk tillsätter du broccolin skuren i mindre bitar i pannan. Krydda och låt puttra ihop på ganska låg värme medan du kokar pastan al dente. Häll av pastan, vänd ner den i såsen, dra pannan av värmen och tillsätt två äggulor och rör runt, tillsätt även lite av parmesanen men spara resten till uppläggningen.

Lägg direkt upp på tallrikar, toppa med parmesan och en äggula på varje tallrik, antingen i sitt skal som balanserar på pastan eller direkt på pastan men då brukar den ofta glida ner.  Ta några rejäla tag med pepparkvarnen över – det ska liksom en carbonara (kolarhustruns pasta) vara svartprickigt och pikant!

Tips: om du har gjort maräng dagen innan som jag och sparar äggulorna till en carbo- eller gambonara dagen efter är det bäst att lägga tillbaka äggulorna i sina skal men sedan lägga plast under skalen i äggkartongen. Annars fastnar skalen och det blir svårt att få loss skalhalvorna för att kunna lägga upp äggulorna.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera