Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta carbonara
Bilderna blir helt utdragna och ser heltokiga ut – men jag kan garantera att det är gott!

Det här är en äktitaliensk klassisk carbonara med mycket svartpeppar. I ursprungsreceptet är det pancetta, en italiensk bacon som skiljer sig en aning i smak, men vår svenska bacon eller rentav stekfläsk går alldeles utmärkt att använda. Krämigheten får man genom att ha kvar en liten del pastavatten som sedan tillsammans med fettet från bacon/fläsk och den rivna parmesanen och äggulor ger en krämig sås. Om du inte har prövat att göra en sådan här tycker jag verkligen att du ska pröva! 

Annars kan man göra en “fuskvariant” som blir mer svensk än italiensk och ha i en skvätt grädde. Rör då gärna ihop den med en eller två äggulor och häll på precis innan servering. Om du låter den blandningen bli för varm kommer äggulan att koagulera och det ser ut som såsen skurit sig.

Eftersom en klassisk carbonara inte innehåller några grönsaker tycker jag att det är gott och fräscht att servera åtminstone en sallad och kanske rentav broccoli eller någon annan grönsak till. 

Du behöver för 4 personer: 

400-500 gram pasta, gärna spaghetti tycker jag till denna rätt

2-3 paket bacon, sidfläsk eller pancetta

6 äggulor – 4 till tallriksservering och 2 till grytan

1 ägg

2 dl nyriven parmesan (gärna finriven)

massa nymalen svartpeppar

ev. någon örtkrydda

olivolja till stekning eller om man hellre vill: smör och/eller olivolja

ev. salt -smaka av!

Gör så här: 

Sätt på en stor kastrull pastavatten. Stek baconet antingen skuret i strimlor i stekpannan eller som jag föredrar: lägg baconbitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på 200-225 grader. Efter cirka tio minuter har du perfekt stekt bacon. Tag ut, låt svalna lite och skär eller bryt i bitar. Använd gärna baconfettet – häll ner det i pastan med baconet.

Riv parmesanen, rada upp dina äggulor (äggvitorna sparar du och gör en god maräng på – recept finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger – eller så har du som jag äggulor kvar sedan du gjort just maräng). Vispa upp det hela ägget med två äggulor ordentligt för hand i en liten bunke med en gaffel. rör ner den rivna parmesanen.

Häll av pastan men se till att en till två matskedar kokvatten är kvar, dra pannan av värmen och tillsätt ägg-paremsanblandningen. Blanda i bacon och baconfett, blanda runt och servera. Tänk på att inte ställa tillbaka kastrullen på värmen för då vill gärna äggen koagulera. Servera direkt.  Har pastan hunnit bli för sval kan du försiktigt värma på låg värme men som sagt – det får inte värmas för mycket för då koagulerar äggulan och det blir grynigt.

Lägg direkt upp på tallrikar, toppa med parmesan och en äggula på varje tallrik, antingen i sitt skal som balanserar på pastan eller direkt på pastan men då brukar den ofta glida ner.  Ta några rejäla tag med pepparkvarnen över – det ska liksom en carbonara (kolarhustruns pasta) vara svartprickigt och pikant!

Tips: om du har gjort maräng dagen innan som jag och sparar äggulorna till en carbo- eller gambonara dagen efter är det bäst att lägga tillbaka äggulorna i sina skal men sedan lägga plast under skalen i äggkartongen. Annars fastnar skalen och det blir svårt att få loss skalhalvorna för att kunna lägga upp äggulorna.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply