Pasta zucchini sardeller tomat mozzarella

Jag älskar att svänga ihop en pasta på vad som finns i kylen. I det här fallet rörde det sig om ett gäng cocktailtomater som bakats i ugn med olivolja, vitlök, rosmarin och flingsalt, därtill en zucchini som behövde användas och mozzarella som var kvar sedan vår pizzakväll i slutet av höstlovet och också behövde användas. Tillsammans med favoriten sardeller och örter i form av torkad oregano och färsk basilika blev det en mycket god och uppskattad italiensk middag för familjen. 

Den observante lägger märke till att mozzarellan saknas på bilden, jag fotade innan jag lagt till den och glömde sedan att fota rätten på tallrikarna tyvärr. Om man vill går det även bra att använda parmesan eller kanske till och med chèvre i stället för mozzarellan.

Du behöver för 4 personer: 

1-2 zucchinis, tvättade och grovrivna

2 schalottenlökar, skalade och finhackade eller finstrimlade

2 vitlöksklyftor (jag tog de som bakats med tomaterna), skalade och finhackade eller mosade

cocktailtomater, bakade eller färska

1 burk sardellfiléer, hackade (använd gärna oljan de ligger i för mer smak och bra konsistens)

saft av 1/2 – 1 citron

oregano, basilika och/eller andra örter – gärna både torkade och färska

peppar, salt

olivolja

2 paket mozzarella, skuren i bitar

pasta efter tycke, tillgång och smak – jag tog spaghetti, beräkna dryga 100 gram per person

Gör så här: 

Fräs schalottenlöken i oljan på medellåg värme med lite salt tills den är helt mjuk och glansig men inte blivit mörk så den blir besk. Tillsätt vitlöken och därefter sardellhacket. Pressa citron över, låt puttra ihop lite så sardellerna löser sig i vätskan. Tillsätt tomaterna och den rivna zucchinin samt gärna oljan som sardellerna legat i. Det ger fin konsistens och smak på såsen. Jag brukar köpa sardellfiléer i olivolja när jag hittar det. Krydda såsen med peppar, torkade örter och ev. salt. Tänk på att sardellerna tillför en hel del sälta.

Koka din pasta i saltat vatten tills den är perfekt al denne. Häll av i ett durkslag och slå pastan direkt i pannan med såsen. Blanda runt och tillsätt mozzarella och de färska örterna. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera