Mandel-rabarberkaka

Vi hade rabarber i frysen som behövde tas om hand. Den hade frusits in rå, skuren i tunna skivor med socker för att lätt kunna användas till paj, kaka eller sorbet. Det här blev en lättgjord kaka som är krämig inuti och knaperseg på ytan. Den är bakad på mandelmjöl och lite glutenfritt mjöl och har smak av citronskal, vanilj och kardemumma som jag tycker passar så bra till rabarbern. Servera kakan ljummen eller avsvalnad, som den är eller med grädde alternativt glass. 

Du behöver: 

4 ägg

2 dl socker, helst finkornigt råsocker (ta lite er socker om rabarbern du använder är färsk och inte frusits in med socker)

4 dl mandelmjöl

200 gram smör som bryns (du använder sedan kanske 150 gram eftersom en del blir till solida partiklar i botten av kastrullen och en del evaporerar)

1 1/2 dl glutenfri mjölblandning (jag använder den från Finax)

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och helst ekologisk

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk mald kardemumma

ca 500 gram rabarber, skalad och tunt skivad

nymalen kardemumma att strö över kakan

socker, helst finkornigt råsocker, att strö över kakan innan gräddning

Gör så här: 

Börja med att bryna smöret. Lägg det i en tjockbottnad kastrull och ställ den på medelhög värme. Låt den stå medan du passar den noga och kanske skakar runt kastrullen lite då och då. Det börjar skvätta efter ett tag så det är bra att ha förkläde på sig. När det blir regelbundna bubblor som nästan blir sexkantiga passar du extra noga. Efter ett tag blir bubblorna mindre och oväsendet tystnar. När du ser att smöret börjar bli gyllenbrunt och dofta gott tar du det av värmen och låter det stå så att partiklarna som består av mjölkrester sjunker till botten och smöret svalnar.

Vispa äggen med sockret tills du får ett riktigt fluffigt skum, det tar åtminstone fem minuter så ha tålamod! Blanda mandelmjölet med den glutenfria mjölblandningen i ett litermått. Häll det avsvalnade brynta smöret i äggvispet – häll gärna genom en finmaskig sil så att du int får med några solida partiklar som kan smaka beskt och dessutom vara tråkiga för konsistensen. Du kommer inte att använda riktigt allt smör eftersom resterna på botten och allt som är mer bränt ska lämnas – du vill bara använda det klara brynta smöret med den fina nötaktiga kolaliknande smaken.

Vispa runt helt kort och tillsätt därefter mjölblandningen med vaniljsocker samt citronskal och kardemumma. Blanda ihop smeten. Häll den i en smord form med löstagbara kanter. Lägg i rabarberskivorna, tryck ner de helt lätt i smeten och strö nymald kardemumma och socker över. Jag har alltid en pepparkvarn stående med hela kardemummafrön i för att alltid kunna få färsk mald kardemumma som ger en helt annan smak än det färdigmalda pulver man köper på burk. Grädda kakan i ugnen som du värmt till ca 160 grader. Den ska precis stelna i mitten och bli vackert lätt gyllene och frasig på ytan. Det tog ca 50 minuter i min ugn. Pröva med en sticka. Ta ut kakan, låt den svalna, ta bort ringen och låt den svalna mer eller servera den redan ljummen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera