Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
torsk rökiga morötter stekt sallad

Den här kompositionen kan ju låta lätt underlig – rökiga morötter och stekt sallad? Upprinnelsen är att vi hade mängder av morötter i kylen och sallad som började ledsna. Morötternas rökighet beror ingalunda på vin utan på den underbara mexikanska chilisorten chipotle, en rökt chili som vi nu kan köpa mald på kryddburkar från Santa Maria och som jag gärna använder i mitt kök. Dessutom hade vi kvar en rödvinssås gjord enligt konstens alla regler vid en festmiddag helgen innan. Ett gäng cocktailtomater som också började ledsna på sin tur bakades i ugn med olivolja, rosmarin, vitlök och flingsalt och fick utgöra en färgklick på tallriken. Det blev en väldigt god och lyxig måltid som även kan serveras till fest.

Om du vill göra det ännu enklare för dig kokar du bara morötterna och serverar med lite smör och chipotlechili för rökigheten.

Recept på rödvinssås hittar du i inlägget från härom dagen på hjort med pumpapuré och rotfrukter men man kan självklart utesluta rödvinssåsen.

Eftersom jag höll på att bli förkyld när vi lagade den här rätten och hade hjälp i köket av maken glömde jag helt bort att fota mer än det färdiga resultatet.

Du behöver för 4 personer: 

Till fisken: 

4 bitar torskrygg eller torskfiléer

salt och vitpeppar samt ev. lite dragon

olivolja och/eller smör att pensla fiskbitarna med för bakningen i ugnen

Till morotspurén: 

1 kilo morötter, skalade och skurna i bitar

25-50 gram smör (det blir godare med mer..)

några droppar pressad citron

1 knivsudd mald chipotlechili (smaka av!)

ca 1 dl vispgrädde (var beredd med mer beroende på hur konsistensen blir på purén)

Grillad sallad: 

2 stånd romansallad, sköljda, ansade och skurna i halvor

olivolja att steka salladen i

salt och citron att pressa över salladen

Gör så här: 

Under tiden som du kokar morötterna i saltat vatten lägger du upp fiskbitarna som du torkat av med hushållspapper i en smord form och penslar dem med smält smör eller olivolja. Salta, peppra och krydda gärna med dragon eller något annat du gillar.

Lägg de kokta morötterna i en mixer tillsammans med någon matsked av kokvattnet och en rejäl klick rumstempererat smör. Tillsätt även salt, pressad citron och chipotlechili. Mixa ett tag och tillsätt grädden, mixa till en slät puré eller mousse. Tillsätt eventuellt mer smör eller grädde och kanske mer chipotle. Häll tillbaka purén i en kastrull och låt den stå över låg värme, rör i den då och då.

Ställ in fisken i ugnen som du ställt på 120-150 grader. Fisken blir klar på ca 18 minuter, det är viktigt att den inte blir överkokt, torr och tråkig. Stek under tiden salladen i stek- eller grillpanna med olivolja, salt och peppar. Lägg gärna ett lock över så att salladen blir helt mjuk. Pressa citron över den färdigstekta salladen. Värm också rödvinssåsen.

Lägg upp fisken med den rökiga morotspurén och stekta salladen. Häll rödvinssås över fisken och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply