Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Janssons frestelse

Det här är en rätt som i mitt kök återkommer varje år, till Nyår. Många har den även på julbordet men hos oss är den självklar som vickning på nyårsnatten. Vi brukar göra en rejäl sats, eller snarare maken gör det när han ändå håller på – det har liksom blivit hans uppgift att fixa Jansson i stora lass. Receptet utgår från ett gammalt klassiskt recept. Här går det vare sig att snåla på grädde eller smör. Men vi avstår gärna ströbrödet eftersom vi dels tycker det blir lika bra utan och man dessutom får en glutenfri variant (det finns i och för sig glutenfritt ströbröd). Gör gärna dina Jansson i folieformar som kan frysas in och plocka sedan fram till lunch eller enkel middag vid senare tillfällen – om ni får någon över vill säga.  

Några ord om smakerna: det här är ett exempel på där slutprodukten blir mer än de i rätten ingående delarna. Vad jag menar är att potatis, lök, grädde, smör och ansjovis kanske inte verkar så särdeles livat men något händer under gräddningen som ger upphov till karamelliga noter parade med umami – det blir helt enkelt otroligt gott. 

Namnet Janssons frestelse kommer från en mycket matroad operasångare som var känd vid förra sekelskiftet, Pelle Janzon. Hur hans namn kom att stavas fel är en annan historia som jag inte känner till.

Du behöver för ca 4-6 personer: 

1 kg potatis av mjölig sort, skalade och skurna i strimlor eller grovrivna i matberedare

1-2 gula lökar, skalade och strimlade

smör att steka löken i

1 burk ansjovisfiléer

4 dl vispgrädde (eller hälften upp till mjölk och resten grädde)

ansjovisspadet

ev. ströbröd att strö över

några msk smör att klicka över

Gör så här: 

Fräs den strimlade löken i smör på medellåg värme så den blir helt mjuk utan att ta färg.

Smörj en ugnsfast form eller folieform med smör och varva potatisstrimlor, stekt lök och ansjovis i formen. Peppra och salta försiktigt (tänk på att ansjovisen och spadet har en hel del sälta). Blanda ihop grädden och ev. mjölk med ansjovisspadet och häll blandningen över formen. Vätskan ska nå upp till den översta potatisen så att allt har en chans att bli mjukt och härligt gräddat. Strö eventuellt ströbröd över och klicka ut smör eller hyvla med osthyvel och lägg ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen som du värmt till 200 grader i närmare en timme. Den ska vara gyllene och helt mjuk när den är klar. Om gör dina Jansson i förväg inför en fest och vickning kan du ta ut dem en aning tidigare för att sedan grädda dem färdigt inför servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply