Pasta cavolo nero umami

Cavolo nero heter en god kålsort som italienarna gärna använder i soppor och grytor. Här har den slunkit ner i en pastarätt med sardeller, kapris och parmesan för härligt italienska smaker med mycket umami. En mycket lätt- och snabblagad rätt för vardag och fest. Om du inte får tag på cavolo nero eller svartkål som den också kallas går det utmärkt att använda släktingen grönkål som är lättare att hitta här uppe i norr och dessutom extra lätt så här inför jul. 

På bilderna har jag lagat den för två personer, men receptet är för fyra.

Du behöver för 4 personer: 

ca 500 gram cavolo nero eller grönkål

1 burk sardellfiléer, hackade (använd även oljan de ligger i)

1-2 citroner – både skal och saft, väl tvättade citroner och helst ekologiska

2 schalottenlökar, skalade och finhackade eller fint strimlade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och skivade

ca 1/2 dl kapris – helst de som är inlagda i salt

några dl nyriven parmesan, gärna en lagrad med mycket umamismak

olivolja till stekning och gärna att ringla på den färdiga rätten

nymalen svartpeppar och eventuellt lite salt (såväl sardellerna, kaprisen som parmesanen har en hel del sälta)

Gör så här: 

Börja med att koka kålen i lättsaltat vatten så att den blir helt mjuk. Jag har gjort misstaget att använda kålen direkt och tycker att den blir får seg och trådig då, när du kokar kålen kan du dessutom använda hela kålbladen inklusive stjälkarna. Häll av den kokta kålen i ett durkslag, skölj helt snabbt i kallt vatten så den behåller sin vackra färg och blir lättare att hantera. Strimla kålen fint.

Lägg kaprisen i vatten eller använd den som den är – då behöver du inte salta rätten alls. Jag gillar att hacka kaprisen så den fördelar sig mer i maten, men man gör som man vill.

Stek lök och vitlök helt mjuk i olivolja med lite salt. Jag brukar börja med att steka schalottenlöken och tillsätta vitlöken senare för att få kvar en hel del av den fräscha vitlökssmaken. Tillsätt sardellfiléerna, pressa citron över och låt puttra ihop så att sardellerna ”smälter”. Tillsätt den strimlade kålen, det finrivna citronskalet, kaprisen och peppra. Tillsätt gärna även oljan som sardellerna legat i.  Koka pastan under tiden som du gör klart det här. När pastan är al dente häller du av den och lägger ner i pannan och blandar runt. Tillsätt lite av parmesanen och spara resten till serveringen. Servera direkt med nyriven parmesan och nymald svartpeppar.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera