Hirsgröt – nyttig frukost

Hirs är ett sädesslag som använts länge i många delar av världen. I Kina har man hittat bevis på hirsodlingar från uppemot 7000 före Kristus! Under bronsåldern odlades en del hirs i Europa men konkurrerades senare ut av andra grödor. Hirs är mycket nyttigt och dessutom glutenfritt. Det är rikt på mineraler, fleromättat fett, B-vitaminer, magnesium, zink, kalcium och kalium och innehåller fyra gånger så mycket järn som råris.

Jag kokar ofta en gröt på hirs smaksatt med nyttiga ayurvediska kryddor; kanel, kardemumma, ibland även mald kryddnejlika samt vanilj för smakens skull. Eftersom jag föredrar min gröt utan mjölk kokar jag den på mandel- eller havremjölk och serverar den helt enkelt med lite extra kanel strödd över. Hirsgröt går mycket snabbt att koka. 

Du behöver för en portion: 

drygt 1 dl hirsflingor

drygt 2 dl mjölk av valfri sort (jag tar som sagt mandel- eller havremjölk)

1/2 tsk mald kanel

1 kryddmått mald kardemumma

1 kryddmått vanilj (finns att köpa på burk och är de små fröna från vaniljstången)

ev. 1/2 kryddmått malda nejlikor

Gör så här: 

Lägg allt i en tjockbottnad kastrull, blanda ihop och ställ över medellåg värme. Rör om då och då. När du fått en fin grötkonsistens utan att gröten bränts vid i botten är den klar – det brukar ta dryga 5 minuter. Servera din gröt direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera