Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatissallad med färska örtkryddor

Den här fräscha potatissalladen är underbar att göra på färskpotatis, men går också bra att göra på lagrad potatis. När potatisen är nykokt delar man den i lite mindre bitar (om det är små färskpotatisar kan det räcka att dela dem i två delar) och häller dressingen över. Den kan serveras direkt ganska varm, ljummen eller helt avsvalnad. Den är utmärkt på en buffé eller till sommarens grillade godsaker.

Det måste sägas att fransmän frågar vad som är franskt med den, eftersom det hos dem inte finns något särskilt som heter fransk potatissallad. Jag tror att det är vinaigretten med dijonsenap som för oss gör att den framstår som fransk. God är den i vart fall!

Här brukar jag variera vilka örtkryddor jag tar – även anpassat efter vad rätten ska serveras till. Är det till fisk tar jag gärna i lite dragon och kanske citrontimjan om jag har det. Till kött väljer jag gärna timjan, basilika och rosmarin i en härlig blandning – välj efter tillgång och smak.

Du behöver:

Potatis, ca 8-10 st.

Rödlök, färsk gul lök eller sticklök (kallas även vårlök), 1 lök eller litet knippe vårlök

Vitvinsvinäger, äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger, 3-4 msk

Olivolja eller annan olja om man så föredrar, ca 1½ dl

Dijonsenap, 1-2 msk

Färska örtkryddor – efter tillgång och smak, det är gott att blanda flera sorter

Salt och peppar

Gör så här:

Tvätta potatisen. Koka potatisen, gärna med skal tycker jag, tills den är mjuk. Det brukar ta ca 20 minuter – känn med en sticka så den inte har en hård kärna.

Under tiden potatisen kokar blandar du ihop den franska dressingen: häll vinägern i en skål eller tillbringare, rör i dijonsenap, vispa ordentligt så blandar sig. Rör långsamt ner oljan droppvis, så dressingen tjocknar och blir jämn och fin. Smaka av med salt och peppar och lägg i den hackade löken. Rör ner de färska örtkryddorna och häll dressingen över den nykokta avrunna potatisen. Rör om försiktigt och servera eller låt svalna till ljummen eller helt. Den här potatissalladen kan med fördel göras i ordning i förväg, till och med en dag före och stå och dra till sig smakerna innan servering. Det kan vara både fräscht och vackert att strö lite färska örtkryddor över salladen precis vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply