Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lady Curzon soup, falsk sköldpaddsoppa

Det här är en soppa som blev mycket populär i England i början av 1900-talet då Lady Curzon introducerade den, inspirerad av Indien där hennes man var Viceroy eller vicekonung på svenska. Den var av någon anledning oerhört populär i Tyskland under 70-talet, eller i vart fall i Hamburg där min man växte upp. Vi känner soppan under namnet sköldpaddsoppa, men numera görs den på musslor i stället för sköldpaddor. Den har smak av curry och madeira och är lätt redd med en äggula och lite grädde. Vi har haft den som en spännande lite lyxig förrätt till nyårsmiddag, men den passar lika bra till vilken festmiddag som helst med sina goda smaker och bjuder bra samtalsstoff med sin historia. 

Eftersom soppan reds med bland annat en äggula klarar den inte uppvärmning så bra. Du kan värma den men måste göra det ytterst försiktigt så att äggulan inte koagulerar. Alternativet är att göra klart den nästan helt, förutom äggulan och i stället tillsätta den efter uppvärmning strax innan servering.

Hacka gärna upp några av musslorna och servera dem i soppan. Man kan också tänka sig att servera räkor eller hummer i soppan.

Du behöver för 4 personer till förrättsportioner: 

Musselbuljong (finns ibland att köpa men blir bäst om du gör den själv):

1 kg musslor, väl tvättade och med “skägget” bortdraget

3 schalottenlökar, skalade och hackade

1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

2-3 msk smör

2 lagerblad

5 dl vatten eller vitt vin eller en blandning av de tu

I tillägg vid tillredningen av soppan: 

2 msk smör

1/2 – 1 tsk currypulver

1-2 msk Madeira eller sherry (jag tog sherry)

ev. lite (koncentrerad) fisk- eller musselfond

2 dl grädde

2 äggulor

Gör så här: 

Fräs lök och vitlök i smöret över medellåg värme tills löken är glansig och helt mjuk. Tillsätt lagerbladen och vatten eller vin eller en blandning. Ursprungsreceptet föreskriver bara vatten men jag tycker det blir otroligt mycket godare och smakar mer musselbuljong när man gör den på vin. Låt puttra ihop ett tag innan höjer värmen, lägger i musslorna, skakar runt och lägger på locket. När musslorna öppnats lyfter du ur dem och låter buljongen koka ihop lite till så att smakerna koncentreras. Hit kan du lätt förbereda någon dag i förväg och sedan sila av löken när det är dags att fortsätta. Plocka musslorna ur sina skal och lägg dem åt sidan för att ha vid servering eller ät upp dem nu.

När det är dags att göra soppan: 

Smält smöret över medelhög värme i en traktörpanna eller lämplig kastrull att laga soppan i. Tillsätt currypulvret och låt det fräsa en dryg minut under ständig omrörning ör att frigöra smakerna. Tillsätt Madeiran och låt koka upp. Tillsätt även musselspadet och låt åter koka upp. Vispa ihop äggula och grädde i ett litermått eller en bunke och tillsätt försiktigt blandningen lite i taget under konstant vispning. Låt soppan långsamt värmas upp medan du rör i den hela tiden tills du märker att soppan tjocknar. Det tar bara några minuter. Tag genast soppan av värmen när den tjocknat och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply