Lusserulle med hjortron

Jag gör sedan några år en lusserulle i jultid. Det är en rulltårta med saffran och lite IMG_4612vanilj som fylls med vispad grädde blandad med riven mandelmassa. I den här versionen har jag också i hjortron, som blir mycket gott och fräscht. Rulltårtan passar lika bra som efterrätt som till kaffekalas. Dessutom är den glutenfri! 

Du behöver: 

4 små ägg eller 3 stora ägg

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjölIMG_4613

1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

2 paket saffran, mortlad med en bit socker

1 tsk bakpulver

Till fyllningen:

300 gram mandelmassa, grovriven

2 dl grädde – jag använder laktosfri från Valio (och får IMG_4616
inget för att säga det!)

1 paket frysta hjortron, hopkokade med lite arrowroot och sedan svalnade

1 msk Amaretto (italiensk mandellikör eller rom – kan uteslutas)

Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Krossa saffranet med en sockerbit i en mortel, tillsätt det. Det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda ihop försiktigt så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en långpanna. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste
ju vara genomgräddad
men får inte bli bränd. Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

Under tiden som rulltårtan gräddas i ugnen och sedan svalnar gör du i ordning hjortronen till IMG_4617
fyllningen. Du behöver inte vänta på att de frysta hjortronen ska tina – lägg dem i en kastrull på
medelhög värme, rör om och se till att de tinar. Tillsätt 2 tsk arrowrot utrört i lite vatten, rör ner det i de varma hjortronen och låt precis koka upp under omrörning så att blandningen tjocknar. Ställ svalt att kallna helt innan du använder hjortronen till fyllningen.

Tag ut och och låt rulltårtsbotten svalna. Vispa grädden, tillsätt rom eller Amaretto och rör ner mandelmassan och hjortronen till krämen. Lägg rulltårtan på ett bakplåtspapper, en bänkskiva eller en plåt som du strött ut strösocker på, med ovansidan neråt och bakplåtspappret uppåt. Drag försiktigt av bakplåtspappret. Bred krämen över den helt IMG_4630avsvalnade rulltårtan (viktigt att inte ha för bråttom – då smälter grädden!), rulla ihop och linda in den i bakplåtspapper, smörpapper eller plastfolie. Lägg den i kylen i några timmar eller över natten. Skär upp och servera.

Bon lusse-appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera