Sötpotatis- & morotssoppa indisk

Det här blir en härligt matig soppa full med nyttiga ayurvediska kryddor som smakar underbart och gör gott för kroppen. Så här i början av året efter alla helger känns det extra fräscht både med soppa och med de här smakerna, tycker jag. Soppan passar även att servera som förrätt vid en lite finare middag även om jag oftast serverar den en vardag, såsom till måndagssoppa. 

När jag lagade soppan råkade jag ha några bakade lökar kvar sedan experimenterandet inför nyårsmiddagen. Den som inte hinner baka lökar tar bara färska lökar och steker dem länge på låg värme så de frigör fina nötiga smaker. Men om man hinner blir det faktiskt en fin fyllig rostad ton till soppan.

Du behöver för 4 personer: 

300 gram sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

300 gram morötter, skalade och skurna i bitar

3 schalottenlökar och 1-2 gula lökar, bakade alternativt skalade och hackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och skurna i bitar

ca 6 cm färsk ingefära, skalad och skuren i skivor

gärna lite chili – färsk eller torkad

2 tsk curry av god kvalitet (jag använde Urtekrams)

2 tsk gurkmeja

gärna 1 tsk garam masala (en indisk kryddblandning)

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk mald koriander

salt och peppar

1 liter kycklingbuljong eller annan god buljong efter tillgång och smak

1 tärning grönsaksbuljong (jag väljer alltid en utan glutamat)

ca 2 dl vatten

1 burk kokosmjölk

olja eller ghee (klarat smör) till att steka löken

gärna hackad gräslök eller salladslök alternativt färsk koriander till serveringen

Gör så här: 

Om du väljer att baka löken gör du bäst i att börja i god tid. Du kan gärna baka dem dagen innan eller tidigare på dagen då du ska göra soppan. Skär de gula lökarna på mitten, behåll skalet på och lägg dem med snittytan nedåt på plåt med bakplåtspapper eller smord form. Lägg också dit de hela schalottenlökarna. Baka i ugn på ca 100-120 grader i flera timmar tills de är helt mjuka, det tar ca 3-4 timmar. Om löken tar för mycket färg drar du ner värmen en aning, du kan även lägga bakplåtspapper över dem för att skydda dem. Låt lökarna svalna och skalade dem sedan, dela dem lite och lägg ner att koka i soppan efter att du tillsatt vätskan. Då börjar du bara att steka vitlöken.

Om du inte hinner baka lökarna gör du så här: Börja med att fräsa löken i olja eller ghee tillsammans med lite salt på låg värme tills löken är helt mjuk och glansig men inte tagit färg. Lägg gärna i vitlöken när du fräst löken ett tag. Tillsätt gurkmeja och övriga kryddor, låt fräsa ett tag innan du häller i buljong, vatten och kokosmjölk och lägger i ingefära, sötpotatis och morötter. Låt puttra under lock tills grönsakerna kokat helt mjuka. Smaka av ifall du behöver justera kryddningen eller sältan. Mixa soppan och strö gräslök, salladslök, koriander eller andra örter över soppan vid servering. Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera