Biff Stroganoff

Det här är en rätt som är fjärran från den korv stroganoff vi känner igen från skolmatsalen. Det här är en riktigt festlig rätt där jag gärna använder flankstek som steks vid sidan och och serveras med den goda såsen och ris eller potatis, eller varför inte bara med en fräsch sallad och kanske ett färskt bröd. 

En hel del receptvariationer finns som innehåller svamp, men jag har valt att hålla min stroganoff mer puritansk och lik ursprungsreceptet som sägs vara från en recepttävling som vanns av en kock i Sankt Petersburg. Det ska hur som helst vara kött av god kvalitet, såsom utskuren biff eller rentav oxfilé.

Du behöver för 4 personer: 

beräkna ca 200 gram kött per person, så totalt ca 800 gram för 4 personer

en rejäl klick smör att steka löken i

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

ev. 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad eller skuren på längden (steks med bara för att ge lätt smak)

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

ev. lite timjan

1 msk dijonsenap

gärna 2 tsk konjak

3 dl crème fraîche eller en blandning av crème fraîche och grädde

köttfond eller -buljong

salt och nymald svartpeppar

Gör så här: 

Fräs löken i smör på medellåg värme tills mjölken är helt mjuk och glansig, tillsätt tomatpuré och låt den steka ett tag innan du tillsätter konjak, crème fraîche, köttfond och senap. Blanda såsen och låt puttra ihop. Salt och peppra och smaka av – kanske du behöver ta lite mer av något?

Stek köttet med salt och peppar i het stekpanna tills det är perfekt med rosa mitt. Strimla köttet och servera direkt med såsen och de tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera