Maränger med saffran och apelsin

Gyllene maränger att servera till kaffet på Nyårsafton eller i juletid – eller när som helst
på året för de blir både goda och vackra. Det här är ett utmärkt sätt att använda överblivna äggvitor – eftersom marängerna ändå ska vara platta gör det inget om äggvitorna stått i kylen några dagar och inte ger lika fluffig marängsmet. 

Jag använde ekologisk saftig apelsin som gav ganska fuktigt rivet skal och tror det skulle vara bättre om man låter det finrivna skalet ligga på en tallrik eller bakplåtspapper ett tag så att det torkar lite innan det strös över marängsmeten.

Marängerna kan gärna göra någon eller några dagar i förväg, marängerna håller bra i en  burk med tättslutande lock i gott och väl en vecka.

Du behöver för en plåt: 

2-3 äggvitor

1-1 1/2 dl socker

1/2 – 1 paket saffran, finmalen

finrivet skal av 1-2 apelsiner, väl tvättade och gärna ekologiska

Gör så här: 

Mortla saffran med en sockerbit så att det blir ett fint pulver. Vispa äggvitorna med några droppar citron ett litet tag innan du vispar i sockret lite i taget. Vispa även i ditt saffranspulver. Vispa i uppemot tio minuter tills du fått ett fint fast blankt äggviteskum. Bred ut det på en
bakålåtspappersklädd plåt. Strö det finrivna apelsinskalet över. Grädda i mitten av ugnen som du värmt till 125 grader. Grädda cirka en timme, uppemot en och en halv timme. Marängen ska vara helt torr och låta ihåligt när du knackar på den. Tag ut och låt svalna på galler med bakplåtspappret. När marängen svalnat helt vänder du försiktigt på den upp-och-ner och drar av bakplåtspappret. Bryt marängen i bitar och lägg i burk med tättslutande lock tills det är dags att servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar

från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkskitchen.com

Kommentera