Ayurvedasoppa

Den här soppan är både ayurvedisk och antiinflammatoriskt, vilket i och för sig ofta är sammanfallande. Här är det packat med nyttiga ingredienserna på varandra på en bas av sötpotatis och du får en smakrik härlig mättande och ändå lättlagad soppa att servera till vardags eller fest. 

Jag har serverat soppan med en indisk löksallad, cachumber, till. Den består av tunt skivad gul lök som marineras i citron och salt och serveras med spiskummin och lite paprikapulver. Recept finner du i eget inlägg här bredvid.

Du behöver för 4-6 personer: 

3-4 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar (ju mindre desto kortare koktid)

3 schalottenlökar, skalade och hackade

3-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i bitar

4 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad

1/1 – 1 msk hel svartpeppar

1 msk gurkmeja, mald

1 msk mald koriander (man kan också ta hela korn eftersom soppan sedan mixas)

1 msk spiskummin (hel eller mald)

2 tsk senapsfrön

1/2 röd chili, tvättad och skivad

2 vegetariska buljongtärningar – jag väljer den utan glutamat

saft av 3-5 limefrukter beroende på hur saftiga de är och hur syrlig du vill ha soppan (smaka av!)

1 burk kokosmjölk (välj en utan förtjockningsmedel och annat tjafs – det ska vara bara kokosmjölk)

vatten så att det täcker allt som ska kokas och sedan att späda med – jag tog ca 5-7 dl vatten

olivolja och/eller kokosolja att steka löken i – jag tog båda

himalayasalt till lökstekningen och sedan att smaka av med

Gör så här: 

Stek schalottenlöken över ganska låg värme i oljan med lite himalayasalt över tills den mjuknat helt och blivit glansig. Tillsätt vitlöken mot slutet av stektiden. Lägg i gurkmejan och kryddorna (spiskummin, gurkmeja, senapsfrön, svartpeppar och mald koriander). Låt dem puttra med ett tag innan du tillsätter ingefäran och sedan häller på vatten och kokosmjölk. Tillsätt chilin och sötpotatisen samt buljongtärningarna. Fyll på med vatten så att allt är täckt och kan kokas mjukt. Du kan göra en uppskattning av hur mycket som behövs för att soppan inte ska bli för tjock när du sedan mixar den men var hellre restriktiv och späd den mera efter mixning än att du tillsätter för mycket vatten från början och får en blaskig soppa som är för lös i
konsistensen. När sötpotatisen kokat mjuk under lock mixar du soppan ordentligt och tillsätter därefter limejuicen lite i taget så du får en fin syra och balans. Kanske behöver du bättra på sältan också. Servera soppan direkt, med eller utan cachumber och kanske poppadoms eller något bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera