Shakshuka på rester

Jag älskar rester som man snabbt kan få ihop en ny god rätt av. Här är det resterna av en gryta på sötpotatis som drygats ut med mera tomat och förvandlats till en slags shakshuka. Det är en nordafrikansk rätt liknande ratatouille som man knäcker ner ägg i som får baka klart. Strö färsk koriander över och servera.

Har du rester av någon slags tomatsås, tomat- och grönsaksröra eller gryta kan du lätt göra din version av shakshuka som här. Eftersom originalreceptet innehåller både spiskummin och chili använder jag gärna indisksmakande nyttiga grönsaksgrytor till att göra en brunch, lunch eller middag på det här viset. En rätt full av nyttigheter och antiinflammatorisk. 

Du behöver för 4 personer: 

rester av gryta, grönsaksröra, ratatouille eller liknande (se texten ovan)

1-2 burkar krossade tomater

ev. mer lök och vitlök om du vill öka på smaken

ev. mer kryddor, t.ex: spiskummin, chili, gurkmeja, peppar, koriander, örter

gärna lite citron att pressa i

4-8 ägg, beroende på hur hungriga ni är

färsk koriander eller annan örtkrydda att strö över

ev. olivolja att steka lök och kryddor i

Gör så här: 

Häll dina rester i en traktörpanna eller liknande tillsammans med tomater. Ta gärna en som kan ställas in i ugnen (materialet i handtaget brukar vara det avgörande). Om du vill stärka upp dina rester med mer smak börjar du istället med att fräsa lök och vitlök över medellåg värme tills den är mjuk, tillsätter kryddor och sedan tomater och resterna. Låt puttra ihop, smaka av och krydda. Gör fördjupningar i röran och knäck ner ett ägg i varje. Strö gärna örter, paprikapulver och peppar över äggen. Lägg på ett lock och baka tills äggen stelnat så mycket som du önskar eller ställ in pannan i ugnen utan lock och låt äggen baka klart. Jag tycker det är gott när äggulan fortfarande är lös inuti en äggvitan stelnat. Strö färska örter över och servera direkt, gärna med sallad och/eller avokado och kanske ett bröd för den som vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera