Italiensk shakshuka

Nej, shakshuka är inte alls någon italiensk rätt, utan en rätt från nordafrika. Namnet kommer sig av att jag gjorde en brunch där äggen lades i en mer italiensksmakande tomatröra. Man kan också ha i både spiskummin, ingefära, koriander och chili för att få rätten än mer antiinflammatorisk. Lättlagat, inte minst på resterna av någon pastasås, nyttigt och mycket gott!

Du behöver för 4 personer (jag lagade för 2 personer):

2-3 schalottenlökar eller 1 ganska stor gul lök, skalade och hackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och skivade eller hackade

ev. några cm färsk ingefära, skalad och hackad eller riven – för den som vill vara oortodox

ev. 1/2 tsk spiskummin (som i ursprungsreceptet men föga italienskt)

olivolja att steka löken i

2-3 msk tomatpuré av god kvalitet

2 burkar krossade tomater

1-2 zucchinis, gärna ekologiska, tvättade och skurna i små kuber eller strimlor

svartpeppar, salt

örtkryddor – jag tog timjan, herbes de Provence samt oregano

gärna någon tsk paprikapulver av god kvalitet (ger fin färg och smak)

ev. lite chili av något slag (jag tog lite anchochili)

1 påse ruccola, sköljd och torkad

4-8 ägg beroende på hur hungriga ni är

Gör så här: 

Stek löken över medellåg värme tillsammans med lite salt tills den mjuknat och blivit gyllene utan att ta färg. Tillsätt vitlök och ingefära om du vill ha i det också. Tillsätt tomatpurén, låt den fräsa med ett tag så smakerna frigörs. Tillsätt även kryddor som spiskummin och chili. Häll på tomaterna och lägg i zucchinin. Krydda med örter och peppar och kanske lite mer salt. Låt puttra ett tag så att zucchinin hinner mjukna något. Lägg i hälften av ruccolan och låt den ”vissna ner” i såsen. Rör runt och gör sedan gropar för äggen i såsen. Knäck ett ägg i varje grop, krydda med örter, paprikapulver, peppar och gärna örtsalt över äggen och ställ helst in pannan i ugnen men kolla först
att handtaget tål det! Om du har en panna med handtag av plast eller liknande lägger du ett lock över det hela och låter pannan stå kvar på spisen över medellåg värme tills äggen är kokta så som du vill ha dem. I ugnen går det lite fortare med övervärmen, så passa så att äggen inte blir för hårdkokta. Jag tycker det är gott när äggulan fortfarande är lite lös. Tag ut pannan, strö resten av ruccolan över och ringla över lite olivolja, salta och peppra och servera direkt.

Bon appétit önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera