Piperade – fransk paprikaröra

Piperade är en baskisk röra liknande den sydfranska ratatouille men gjord på paprika med lök i sås på tomater med vitlök och örter. Den serveras ofta med ägg i någon form; omelett, äggröra eller så pocherar man helt enkelt äggen i själva piperaden. Piperade är underbart som tillbehör till kött eller fisk och av resterna kan du snabbt få ihop en god pastarätt. 

Gör gärna en stor sats och använd till olika rätter efter varandra: först som tillbehör till fisk eller kött, efter några dagar i en omelett eller med ägg knäckta ner i piperaden och som bakas i den eller som pastasås.

Du behöver för 4 personer: 

4-6 paprikor, gärna i blandade färger, urkärnade och skurna i strimlor (blir ännu godare om de är skalade – lägg paprikorna i urkärnade klyftor i ugnen med skalet uppåt under grillelementet tills skalet är mörkt och får blåsor. Lägg i en metallburk med en tallrik, folie eller plast över i 10 minuter så de ångas och skala dem sedan för hand)

5-6 tomater, skurna i smala klyftor och gärna skalade – alt. en burk hackade tomater

2 gula lökar, skalade och skurna i smala klyftor eller strimlor alt hackade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 lagerblad

1/2 tsk torkad timjan eller en kvist färsk timjan

peppar och salt

olivolja att steka i

en nypa socker att runda av och lyfta tomatsmaken

ev. lite vatten

Jag hade även i en aning cayenne och mald koriander – för extra antiinflammatoriskt

Gör så här: 

Fräs löken i oljan på medellåg värme med lite salt tills den blir mjuk, tillsätt vitlöken efter ett tag. Tillsätt tomaterna, örter, peppar och paprikastrimlor. Låt puttra ihop i ca 20 minuter på låg värme. Späd eventuellt med vatten om blir för torrt men se till att du inte förlorar i smak.

Servera din piperade som tillbehör till fisk eller kött eller som en pastasås eller till brunch med ägg som bakas i den.

Vi åt vår piperade med lammentrecôte, risotto och en fräsch sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera