Quinoa, Amarant, Durra & Teff…

Det kan vara svårt att orientera sig bland alla nyttiga nyheter som finns i recept och på
butikshyllorna. Jag läste igår på den utmärkta bloggen Food Pharmacy i ett inlägg av Professor 
Bengmark att majs, vitt ris och de långt förädlade – en del skulle säga sönderförädlade – sädeslagen råg, korn och framför allt vete bör undvikas. Vad jag förstår är dinkel lite mer likt urvete och därför bättre men den som vill äta mer antiinflammatoriskt och nyttigt gör kanske, precis som Maria Borelius skriver i sin bok Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil, bäst i att helt
försöka undvika gluten.

Majs är dessutom rikt på socker och har inte mycket gemensamt med indianernas ursprungliga majs i det gamla Mexico innan conquistadorerna kom dit. Den som vill ha utförligare beskrivning av majs och andra mer onyttiga sädeslag m.m. kan läsa på Food Pharmacy och Stigs inlägg. 

Jag gillar likt Stig och hans hustru bovete och quinoa men nu skrev Professorn att även quinoa börjar förädlas lite väl mycket. Han hyllade de afrikanska kraftfulla födoämnena Amarant, Durra och Teff. Amarant har du läst om förut, jag gör gärna gröt på det med blåbär,
mandelmjölk, kanel, kardemumma och vanilj.
Durra har jag också skrivit en del om eftersom jag tycker det är ett utmärkt mjöl till glutenfri bakning, inte minst pajskal. Medan Teff är en nyare bekantskap för mig som jag inte riktigt lyckats bli kompis med ännu – mer experiment behövs nog.

Bovete är en gammal favorit som jag använder på många sätt; i gröt, som flingor, till pannkakor, i bröd, kokt i sallader eller bara som tillbehör med härliga kryddor. Bovete är fullt av nyttigheter och verkar vara en favorit hos Professor Stig och Food Pharmacy. Du kan söka i sökrutan uppe till höger på t.ex. bovete eller vad du vill och sedan få fram alla recept med den ingrediensen som finns här på Katinkas Kitchen.

Jag kommer framöver att försöka sätta mig in i de här utmärkta ingredienserna och skriva lite mer om var och en av dem i särskilda inlägg, så välkommen igen och igen!

Mycket glädje i ditt kök önskas med matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

På bilderna ser du uppifrån den stora bilden: quinoa med ruccola och cocktailtomater, puffad quinoa som kryddstekts för att strö över en rätt med hjort och sötpotatisemulsion, boveteflingor som ska kokas till gröt med kanel, kardemumma, malda nejlikor och vanilj, glutenfria amerikanska pannkakor på durra, bovete och kokosmjöl, bovetepannkaka med rödbeta, avokadocrème och citroncrème, durrapajskal med mangold och chèvre samt glutenfria frasvåfflor på durramjöl.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera