Pesto på rostad paprika!

Jag hade rostat och skalat ett gäng paprikor i rött och grönt och bestämde mig för att bara använda de gröna till linsragun jag höll på med. De röda paprikorna fick åka in i kylen och kom väl till pass några dagar senare när de fick slinka ner i mixern tillsammans med cashewnötter, vår goda abruzzesiska olivolja, både rostad och lite färsk vitlök samt en vällagrad parmesan. Swish och vi hade en förföriskt god orangeröd pesto till vår middag.

Peston passar att servera till pasta såklart men även som sås till fisk, kyckling eller kött eller i en skål till tapas och kanske ett gott bröd. 

Du behöver för 4 personer: 

6 röda paprikor, skurna i kvartsbitar som rostas (läs mer nedan)

3 vitlöksklyftor, varav två rostas i ugn

drygt 1/2 dl cashewnötter eller mandlar – eller en blandning av dem

ca 1 1/2 – 2 dl olivolja av god och mild kvalitet (annars blir det lätt för beskt)

ca 2 dl riven parmesan av god kvalitet, gärna vällagrad

lite salt och peppar

några droppar pressad citron

Gör så här: 

Skär paprikorna i fyra delar, kärna ur och lägg dem med skalsidan uppåt på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen under grillelementet på högsta värmen. Låt dem grillas så att skalen blir svarta och får som blåsor – var inte orolig, faktum är att det är de som blivit lite svarta som sedan blir godast när skalet dras av. Baka gärna 2 vitlöksklyftor hela i ugn på mer normal temperatur. Det här passar jag ibland på att göra någon dag innan och lägger de svala bakade hela vitlöksklyftorna i en liten bunke med lock i kylen tills det är dags att använda dem. När de bakats så här får de en otroligt fin nötig mjäll smak som skiljer sig mycket från hur vitlök annars kan smaka.

Tag ut dina välgrillade paprikor och lägg dem i en metallskål eller kastrull och lägg på ett lock så de kan ånga ca 10 minuter samtidigt som de svalnar något. När de är så svala så du kan hålla i dem drar du av skalet. Lägg de skalade paprikasstrimlorna i mixern tillsammans med din rostade vitlök som du nu skalat, cashewnötter eller mandlar och olivolja samt salt, peppar och några droppar citron. Tag det försiktigt med saltet eftersom osten är salt. Mixa ihop och tillsätt sedan den rivna osten och mixa ett tag till. Smaka av – kanske behöver du mer av något? Häll upp din pesto i en skål eller i en bunke eller burk med lock om du gör den i förväg och ska förvara den i kylen innan användning.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera