Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Antiinflammatoriskt för IBS-magar

Om man har IBS, irritable bowel syndrome, är det inte helt lätt att navigera i nyttighetsdjungeln. Alla käcka råd om fibrer, fibrer och mera fibrer – om linfrön, råa grönsaker med mera kan vara direkt kontraproduktivt för en känslig IBS-mage.

Jag har till min egen stora förvåning fått diagnosen IBS för cirka ett år sedan och håller på att lära mig hur jag ska hantera det. En del av råden tycker jag inte att jag behöver bry mig så mycket om – till exempel verkar min mage inte så värst känslig mot broccoli eller blomkål, såvida den inte är rå. Men vitkål gillar den inte och inte heller många bönor, fast jag gillar dem. Linfrön är inte heller någon hit medan quinoa går alldeles utmärkt. Man får helt enkelt experimentera sig fram och se vad som funkar.

Jag älskar ju vitlök och är uppfödd med vitlök nästan i blodet vilket gör att jag ytterst motvilligt avstår detta dessutom oerhört nyttiga och antiinflammatoriska lilla underverk till ingrediens och smaksättare. Intressant nog har jag funnit att när jag vanligtvis får i mig vitlöken rå blir det jobbigt för magen medan när den däremot, fortfarande rå, blandas med citron, soya, tahini, ingefära och chili till den goda tahinisåsen kan magen hantera vitlöken alldeles utmärkt. Min gissning är att det har med citronen att göra men även ingefäran med sina maglugnande egenskaper kan tänkas spela in. Tahinisåsen är ett utmärkt sätt att få i sig en massa nyttigheter även med känslig mage – receptet finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger. 

Sedan jag läste Maria Borelius bok “Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil” (Harper Collins Nordic 2018) har jag börjat göra en smoothie till frukost och har modifierat receptet för att passa min känsliga mage. Proteinpulvret som man ska ha i får bli ett utan vassle och jag undrar om kanske det på hampa kan vara mest lämpligt för att undvika proteinpulver på ärtor och ris. Linfröna utesluter jag men kör på med spirulina, kanel (som dessutom är skönt lugnande för magen) och de nyttiga blåbären. Jag har även lagt till några ayurvediska kryddor både för nyttighet och bättre smak; mald ingefära och kardemumma samt lite vanilj (ekologisk, små vaniljfrön som finns att köpa på burk). Den råa spenaten hoppar jag över och använder den i stället med glädje upphettad i grytor, pastasåser, omeletter eller bara “smält” i olja med lite vitlök.

Du hittar smoothiereceptet och många fler härliga nyttiga välsmakande recept i kategorin “Ayurvediskt, Antiinflammatoriskt & läkande” i kolumnen till höger. Du kan också söka på ingredienser i sökrutan uppe till höger. 

Mycket (mag)glädje i ditt kök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com 

Leave a Reply