Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Morotskaka my style

Det här är en morotskaka eller Carrot Cake Katinkas Kitchen Style eller kanske snarare Katinkas Cakes Style. Sonen har tjatat ett tag om att jag borde göra morotskaka och jag säger bara: “challenge accepted!”

Det här är en “vanlig” version med glutenhaltigt mjöl även om jag valde dinkelmjöl som känns lite nyttigare. Jag har också gjort en glutenfri variant som publiceras i ett eget inlägg.

I vanliga fall brukar man använda en smaklös olja av något slag, amerikanska recept föreskriver ofta canola oil som på svenska är rapsolja tror jag. Men eftersom vi köper hem en magisk olivolja från Abbruzzo som är väldigt mild har jag faktiskt använt den. Om du vill använda olivolja ska du se till att den verkligen är mild!

Du behöver: 

4 ägg

2 dl finkornigt råsocker

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl mjöl (dinkelmjöl eller vetemjöl)

2 1/2 tsk bakpulver

drygt 2 tsk mald kanel

1 tsk mald kardemumma

1/2 tsk mald ingefära

1/4 tsk salt

4 dl finrivna skalade morötter (ca 5-6 morötter)

1 1/2 dl olja med neutral mild smak

Till glasyren/frostingen: 

100 gram rumstempererat smör

175 gram Philadelphia Cream Cheese naturell – jag tog den laktosfria

1 1/2 tsk vaniljsocker

det finrivna skalet av 1 limefrukt eller 1 citron

1 1/2 dl florsocker

pressad saft från 1/2 citron eller lime

Gärna färska blåbär eller physalis att dekorera kakan med

Gör så här: 

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda i en annan bunke eller i ett litermått de torra ingredienserna. Rör ner oljan och morötterna i äggvispet och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör försiktigt ihop allt till en jämn smet, så att du behåller så mycket luft i smeten som möjligt. Häll smeten i en form som du smort och bröat, lägg gärna bakplåtspapper som du klippt till så att det passar. Grädda kakan i ugn som du förvärmt till ca 150-175 grader i cirka 30-45 minuter, eventuellt lite längre. Känn med en sticka så att den är genomgräddad i mitten och se även till att den inte blir bränd på ytan. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper över kakan om den verkar ta för mycket färg. Blanda ihop frostingen medan kakan står i ugnen:

Frostingen: Vispa smör och florsocker mjukt och pösigt, rör ner cream cheese och smaksättning. Rör ihop så att allt blandas. Man kan spara en del av det finrivna citrusskalet att dekorera kakan med. Bred frostingen över kakan. Jag valde att lägga knappt hälften emellan kakan som jag skar till två bottnar och sedan lägga resten över kakan. Gör eventuellt ett vackert mönster i frostingen med en gaffel eller spateln. Dekorera med färska bär eller nötter.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply