Påskkyckling

Nej, här rör det sig inte om de ulliga gulliga små pipande kycklingarna utan om en rätt gjord på den inte så lilla kycklingen. Jag väljer en frigående ekologisk kyckling för smaken och etiken. Den steks i ugn med citron och örter så den blir saftig och serveras med blomkålspuré, grön sparris och rostad citronsmörsås. Enkelt, festligt och gott – både till påsk och annars! 

Den som vill serverar även en fräsch gremolata till som kan göras med lite crunch genom att man har i brödsmulor som får smak av gremolatan.

Du behöver för ca 4 personer: 

1 hel kyckling

smör och olivolja att gnida in kycklingen med

1-2 citroner att fylla kycklingen med

örter, gärna färska – jag tog timjan, basilika, rosmarin och mejram att krydda kycklingen med

gärna några kvistar färska örter att fylla kycklingen med

salt och peppar, gärna nymalen

2-4 knippen färsk grön sparris

1-2 blomkålshuvuden

100 gram smör

2-3 citroner, helst ekologiska (vi använder både skal och saft)

färsk bladpersilja

1 vitlöksklyfta, gärna färsk som finns på våren

Gör så här: 

Börja med att ta fram kycklingen, gnid in den med smör och/eller olivolja samt salt, peppar och hackade eller smulade örter. Fyll den även med några citroner skurna i bitar och några örtkvistar. Kycklingen kan nu ställas åt sidan eller åka in i ugnen på ca 170 grader. Ställ även in ett fat med 4-5 citroner som du skurit i halvor, de ska rostas så att du sedan lätt kan pressa ut den fylliga saften till citronsmörsåsen.

Koka blomkålen i saltat vatten. Häll av men spara lite av kokvattnet till mixningen. Medan blomkålen kokar steker du schalottenlöken i rikligt med smör över låg värme med lite salt. Lägg den kokta blomkålen, schalottenlökssmöret, lite av kokvattnet, vitpeppar, salt eller örtsalt och några msk mild olivolja i mixern och mixa till en slät puré. Smaka av ifall du vill ha mer sälta, mer vätska? Jag brukar alltid sätta till en extra klick smör. Häll tillbaka purén i en kastrull och låt den stå på svag värme tills det är dags att lägga upp och servera.

Skala sparrisen och stek den i stekpanna på medelhög värme med lite olja och salt.

Smält smöret till smörsåsen på medelvärme, skaka kastrullen lite då och då men låt det fortsätta puttra tills du känner de härliga aromerna från när smöret bryns lätt. Det får absolut inte brännas, då blir det beskt. Häll av smöret genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull, men ta inte med det sista grumset. Tillsätt pressad grilla citron tills du tycker du har en fin balans på syran. Salta lätt och häll upp eller ställ på låg värme tills servering.

När kycklingen är färdigstekt, fortfarande saftig men absolut inte röd (prova med en sticka – om saften som kommer ut är klar är kycklingen färdig) skär du upp den och serverar antingen från stora fat med övriga tillbehör eller lägg upp direkt på tallrikarna med blomkålspuré, stekt sparris och smörsås. Strö eventuellt lite hackad bladpersilja över och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera