Kärleksrulle

Nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Den här gången var hallonen jag skulle ha i fyllningen frysta så jag smälte vit choklad i en klick crème fraîche och blandade med de frysta hallonen – vips blev det en god och trevlig fyllning med alldeles rätt temperatur att fylla rulltårtan. Den rosa vackra färgen inspirerade till namnet Kärleksrulltårta. 

En rulltårta passar lika bra till kaffe eller te som till efterrätt efter en trevlig middag.

Tips om kardemumman från Ett Bageri: ha alltid en pepparkvarn med kardemummakärnor att använda nymalda – det blir en fantastiskt fin och fräsch smak när kardemumman är alldeles nymald!

På bilden har fyllningen inte riktigt stelnat, och första gången jag gjorde den här rulltårtan blev fyllningen lite för lös. Jag har modifierat receptet och dragit ner på crème fraichen.

Du behöver: 

Till rulltårtsbotten: 

3 ägg

1 1/2 socker, jag tar gärna finkornigt råsocker

1/2 – 1 tsk mald kardemumma

knappt 2 dl potatismjöl för glutenfri rulle eller vetemjöl för glutenhaltig dito:)

1 tsk bakpulver

1 knapp msk vatten

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och helst ekologisk

Till den rosa kärleksfyllningen: 

1 paket frysta hallon

150 gram vit choklad, hackad i bitar + 50 gram att hyvla över den färdiga kakan om du vill

1 dl crème fraîche

1/2 vaniljstång, urskrapad

Dessutom: 

3 msk strösocker (jag tar gärna finkornigt råsocker)

1/1 tsk mald kardemumma eller ännu hellre nymald från en pepparkvarn

ev. hallonpulver för lite rosa färg på utsidan också

ev hyvlad vit choklad i flagor att garnera med

Gör så här: 

Börja med botten: Vispa ägg och socker på medellåg hastighet med elvispen tills du har ett fluffigt skum. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och citronskal i en bunke så att bakpulvret fördelas ordentligt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet, så att du inte förlorar den fluffiga luftigheten. Rör sist försiktigt ner vattnet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som du lagt på en plåt. Se till att bre smeten ut i kanterna. Grädda i 225-250 grader i ca 5-8 minuter – passa noga så att den inte blir bränd! Ta ut den när den ser gyllene ut och den är genomgräddad. Du kan testa med en sticka som ska bli torr när den sticks i mitten av botten. Men gör inte det förrän efter åtminstone fem minuter gått – annars kan allt falla ihop till en hopplös pannkaka.

Under tiden som botten gräddas och mellan varven då du tittar till botten i ugnen gör du fyllningen. Värm crème fraichen med den hackade vita chokladen i en tjockbottnad kastrull över låg värme, rör hela tiden så att det blandas och smälter jämnt utan att brännas. Tag kastrullen av värmen när du har en jämn smet och rör ner hallonen, mosa dem med en gaffel och blanda till din härliga rosa kärleksfyllning. Ställ den åt sidan medan din botten svalnar.

När du tagit ut botten ur ugnen drar du bakplåtspappret av plåten direkt och låter botten svalna. Drag av bakplåtspappret och lägg ett nytt fräscht bakplåtspapper på din arbetsbänk. Strö kardemummasocker över innan du lägger botten över det hela, men denna gång med ovansidan neråt. På så vis får du en bra yta utåt. Bred sedan på fyllningen på den sida som gräddades neråt och rulla rulltårtan utifrån och in, dvs in emot dig för bästa resultat. Se till att rulla den ganska hårt, och ha gärna pappret till hjälp. Lägg rullen med skarven neråt och svep in den i bakplåtspappret. Ställ rulltårtan i kylen någon halvtimme eller timme så att fyllningen stelnar lite och smakerna blandas. Hyvla vit choklad över och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera