Kyckling sötpotatis het nyttig salsa

Kycklingfiléer eller lårfiléer som ni ser här bakas i ugn med örter och citron. Samtidigt rostas sötpotatis med lime och chili. På spisen kokar du snabbt ihop en mustig salsa med bett, full av nyttiga antiinflammatoriska ingredienser och vips har du en härlig god middag! 

Du behöver för 4 personer: 

4 kycklingfiléer eller ca 8 kycklinglårfiléer

örtkryddor (jag tog rosmarin och Herbes de Provence)

olivolja

citron

3 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

olivolja

det finrivna skalet av en lime, väl tvättad

chilipulver av någon god sort – jag väljer gärna chipotle med sin rökiga smak

Till salsan: 

2 burkar hackade tomater

ca 5-6 cm färsk ingefära, skalad och riven eller fint hackad

3-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller tunt skivade

2-3 tsk gurkmeja

1 tsk mald koriander

1 msk tomatpuré

salt och nymald peppar

gärna 1/2 – 1 röd chili, hackad

gärna färsk koriander till servering

Gör så här: 

Lägg kycklingbitarna i en smord ugnsfast form, krydda dem och pressa citron över, ringla olivolja över och ställ dem åt sidan tills det är dags att ställa in dem i ugnen så de blir klara i tid för din middag. De tar ca 20-30 minuter i ugnen beroende på vilken temperatur du kör dem i. Jag gillar att ha lite lägre temperatur för ökad saftighet men då tar det lite längre tid.

Skär den skalade sötpotatisen i kuber eller klyftor, lägg dem i en stor skål, ringla över olivolja, tillsätt chili och limeskal eller vad du väljer att krydda din sötpotatis med. Ställ in sötpotatisen i ugnen, den mår bra av att rostas i ca 175 grader så du kan köra den samtidigt som kycklingen som du då ställer under plåten med sötpotatis.

Under tiden som sötpotatis och kyckling bakas i ugnen kokar du ihop din salsa. Fräs vitlök i olivolja över medellåg värme med lite salt, tillsätt gurkmejan och ingefäran och låt fräsa helt kort innan du tillsätter tomatpurén och fräser den en aning. Tillsätt även den malda koriandern och chilin. Häll i tomaterna, blanda ihop, salta och peppra och låt puttra ihop medan kyckling och sötpotatis steks färdigt.

Servera allt tillsammans.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera