Soppa på bakad sötpotatis

Jag har lärt mig att sötpotatis är fantastiskt nyttigt, och ska vara bra både för blodfetterna och kolesterolet. Dessutom är det väldigt gott att använda sötpotatis – både som tillbehör och i grytor eller soppor. Här har jag bakat sötpotatisen i ugnen och låtit den slinka ner i en soppa full av antiinflammatoriska nyttiga saker som ger härlig mustig smak; ingefära, vitlök, gurkmeja, mald koriander, chili, spiskummin, svartpeppar.

Jag gjorde soppan samtidigt som jag lagade söndagsmiddag där hälften av den bakade sötpotatisen blev en underbar sötpotatiskräm som serverades med torsk och annat gott och hälften blev denna soppa att serveras dagen därpå, som vår måndagssoppa.

Du behöver för ca 4 personer: 

2 sötpotatisar, hela och skurna i halvor

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2-3 tsk gurkmeja

1 tsk mald koriander

1/2 tsk spiskummin

1/4 tsk chilipulver eller 1/2 färsk chili

ca 5 cm färsk ingefära, skalad och hackad

salt och svartpeppar, gärna nymald

2 tärningar grönsaksbuljong av god kvalitet (jag väljer alltid den utan glutamat)

1 burk kokosmjölk

1 burk vatten

olivolja eller kokosolja att steka i

Gör så här: 

Börja med att baka sötpotatisarna: lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan neråt så att skalsidan är upp och sötpotatisköttet kan bakas mjukt och fint. Jag bakar dem på ca 150 grader i ganska lång tid. De ska bli helt mjuka – känn med en pinne. Låt sötpotatisen svalna något så att du kan gröpa ur köttet till soppan, släng skalen. Om du använder ekologisk sötpotatis och har tvättat skalen noga kan du spara dem och sedan fritera eller ugnssteka dem till knapriga strimlor.

Fräs schalottenlök och vitlök i olja på medellåg värme tillsammans med salt tills den är helt mjuk och blivit mild och söt i smakerna. Tillsätt ingefära, gurkmeja, spiskummin, koriander, chili och låt fräsa ett litet tag under omrörning innan du häller i kokosmjölk, sötpotatisen och vatten. Lägg i buljongtärningarna, peppra och låt koka upp. Låt soppan sedan sjuda i ca 15 minuter. Mixa soppan slät i mixer eller med hjälp av stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och servera den direkt alternativt ställ den att svalna och därefter i kylen tills du ska servera den nästa dag.

Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*