Pasta med lax & ruccolapesto

Kylskåpsrensning brukar i mitt kök resultera i nya recept. Här hade jag rester av ugnsbakad lax och några påsar ruccola och en ask cocktailtomater som behövde användas samt en bit parmesan. Ruccolan blev en pesto med parmesanen och vår goda olivolja. För extra fin smak kokade jag hälften av vitlöken till peston. Det blev en vår-somrigt fräsch lunch som passar lika bra till ganska snabblagad middag. 

Jag hade även lite kokt broccoli kvar som även den fick slinka med. Du tar helt enkelt vad du har i kylen som kan tänkas passa och har i din pastasås.

Gör gärna en stor sats pesto om du har gott om ruccola – den är väldigt god att använda ensam till pasta eller i en omelett eller som täcke på lax eller annan fisk som bakas i ugnen.

Du behöver för ca 4 personer:

pasta efter tycke, tillgång och smak – jag tog ett paket Barilla Fusilli

1-2 bitar lax som bakats i ugnen (här är rester fenomenala att använda och även små mängder drygas ut och blir en pastarätt för många)

ev. rester av kokta grönsaker

1 ask cocktailtomater, sköljda och torkade samt skurna i
halvor

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 schalottenlökar, skalade och hackade

olivolja till stekning

peppar och salt

örtkryddor efter tillgång och smak (jag tog basilika och oregano)

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

pressad citron eller en skvätt vitt vin

Till ruccolapeston: 

2 påsar ruccola, färdigsköljd

2 vitlöksklyftor, gärna färska (de kan vara små och då får du ta några extra)

1-2 dl olivolja

1 1/2 – 2 dl riven parmesan

en näve cashewnötter, mandlar eller pinjenötter (jag tog cashew)

salt och peppar (tänk på att osten ger sälta)

gärna några droppar citron

Gör så här: 

Koka upp vatten i en ganska stor kastrull för att förvälla ruccolan. Men innan du lägger i den förväller du hälften av vitlöken till peston för mild fin smak som sedan kombineras med lite färsk vitlök. Tag upp din vitlök ur vattnet innan du lägger i ruccolan. Låt den förvälla någon minut, häll av i ett durkslag och skölj helt snabbt med kallt vatten för att bevara den gröna vackra färgen. Lägg ruccolan i en mixer tillsammans med kokt och färsk vitlök, nötter, olivolja, peppar och parmesan. Mixa till en slät fin pesto och smaka av ifall du behöver salt. Tillsätt även lite citron. Kanske behöver du ha i mer olivolja eller parmesan. Nu är din pesto klar och kan ställas åt sidan så länge.

Fräs schalottenlök och vitlök i olja på medellåg värme med lite salt tills löken är helt mjuk och glansig och därmed fått fina mildsöta smaker. Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem fräsa så de blir halvmjuka. Krydda med örter, salt och peppar samt citronskal. Tillsätt lite pressad citron eller vitt vin.

Koka din pasta så den blir perfekt al dente, häll av i ett durkslag (jag sköljer den gärna hastigt i kallt vatten men är medveten om att en del tycker det är en styggelse). Häll pastan direkt i pannan med såsen tillsammans med en rejäl klick av din nygjorda pesto. Blanda och servera direkt!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

PS Dotterns egenhändigt gjorda keramikmugg fick agera hållare till de goda rosmaringrissinisarna eller filoncini som de egentligen heter.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera