Morotsrulle


Rulltårta är gott och morotskaka är gott. Rulltårta är dessutom mycket lätt att göra glutenfri, och frostingen på morotskaka gör sig mycket väl som fyllning i en rulltårta. Sagt och gjort; här är resultatet – ytterligare ett experiment i mitt (bak)kök.   

Jag brukar inte publicera kakrecept på onsdagar, men inför helgen och efter frågor kommer nu receptet på morotsrullen.

Du behöver till rulltårtsbotten:

2 ägg

knappt 1 dl socker, jag tar gärna finkornigt råsocker

drygt 1/2 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

1/2 tsk mald ingefära

1/2 tsk vaniljpulver (av äkta vanilj)

1 nypa salt

2 dl finrivna morötter

1 1/2 dl potatismjöl för glutenfri rulle eller vetemjöl för glutenhaltig dito:)

1 tsk bakpulver

Till glasyren/frostingen: 

100 gram rumstempererat smör

175 gram Philadelphia Cream Cheese naturell – jag tog den laktosfria

1 1/2 tsk vaniljsocker

det finrivna skalet av 1 citron och/eller lime – apelsinskal är också gott, helst ekologisk och alltid väl tvättad frukt!

1 – 1 1/2 dl florsocker eller finkornigt/malt rårörsocker (rör då ordentligt så knastret försvinner!)

pressad saft från 1/2 citron eller lime

Gör så här: 

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda i en annan bunke eller i ett litermått de torra ingredienserna. Rör ner morötterna i äggvispet och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör försiktigt ihop allt till en jämn smet, så att du behåller så mycket luft i smeten som möjligt. Häll smeten på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Grädda rulltårtebotten i ugn som du förvärmt till ca 220 grader i cirka 5-8 minuter – passa noga för den bränns lätt! Känn med en sticka så att den är genomgräddad i mitten. Blanda ihop frostingen medan kakan står i ugnen:

Frostingen: Vispa smör och florsocker mjukt och pösigt, rör ner cream cheese och smaksättning. Rör ihop så att allt blandas. Man kan spara en del av det finrivna citrusskalet att rulla rulltårtan i tillsammans med råsocker. Bred frostingen över den avsvalnade botten. Tryck till med knivbladets baksida så du får en nedtryckt linje några cm in på ena kanten där du ska börja rulla – jag har lärt mig att det hjälper till att få rullen fast och ihophållen. Rulla försiktigt, emot dig, tills du har en fast fin rulle som du lägger med kanten neråt. Rulla hela rullen i socker, gärna blandat med finrivet citronskal. Ställ rullen i kylen att stelna så att allt ”sätter sig”. Tag fram, skär i skivor och lägg upp.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera