Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kanderade körvelblommor

Kanderade blommor är både gott och vackert på efterrätter och tårtor. Det är ganska lätt att göra och blommorna kan förvaras i en burk med tättslutande lock i någon vecka. Här är det aromatiska körvelblommor som kanderats för att servera med körvelblomsglass eller körvelblomssorbet. 

Självklart kan du utgår från det här receptet för att kandera vilka ätbara blommor eller blad du vill; viol, syrén, ringblomma, rosor, gurkört, lavendel, pensé….

Du behöver: 

körvelblommor

1 äggvita, lätt rörd

1 liten skål med strösocker

lite florsocker att pudra över

Gör så här: 

Tag fram en plåt och klä den med ett bakplåtspapper. Häll upp sockret i en skål, häll äggvitan i en skål och rör försiktigt med en gaffel eller sked så att den blandas jämn utan att vispas. Äggvita kan ju gärna ha ett tjockare stråk som du härmed rör ut så att den är mer homogen men du vill inte få bubblor för då blir resultatet inte lika bra med blommorna. På bilden ser du att jag vispat äggvitorna lite för mycket – det blev bättre andra gången när de var mer som hoprörda än vispade.

Fyll gärna en liten klot-tesil med florsocker för att det ska vara lättare att strö det över blommorna.

Tag en blomvippa i taget, doppa försiktigt i äggvitan, doppa i sockret och ställ upp och ned på bakplåtspappret. Strö direkt lite florsocker över. Fortsätt så här med alla dina blommor. Ställ in plåten i ugn som du förvärmt till ca 70 grader och låt blommorna torka i ca 30 minuter eller mer. De ska vara helt torra och spröda men inte brända.

Låt dem svalna, lossa dem försiktigt från plåten och lägg dem i en burk med lock. Ställ dem åt sidan tills det är dags att dekorera din efterrätt, glass, sorbet, pavlova eller tårta.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply