Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Körvelblomsglass

I inlägget om körvelsorbet från tidigare kan du läsa om hur jag hittade körvel på Djurgården mitt i Stockholm där ett Schweizeri tidigare legat. Av de delikata aromatiska blommorna kan man göra mycket gott, bland annat den här glassen. Den lite blommiga smaken gör sig mycket bra tillsammans med bär – till exempel får jordubbar smultronsmak i kombination med körvelblomssmaken. 

Ett schweizeri var i Sverige på 1800-talet en sorts kafé med alkoholservering. Beteckningen skapades när invandrade schweiziska konditorer i början av 1800-talet startade utskänkningsställen i Stockholm där de serverade kaffe, te, choklad och likör. (enligt Wikipedia). Vi och inte minst barnen känner efter deras konfirmationer främst till begreppet från det trevliga schweizeriet vid Medevi Brunn.

Du behöver för ca 4 personer:

2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

knappt 2 dl vatten

2 dl rensade körvelblommor

2 dl grädde, jag använder helst Valios laktosfria

Gör så här: 

Koka upp socker och vatten i en kastrull över medelhög
värme så att sockret löser sig. Lägg i de rensade blommorna och låt sjuda några minuter innan du stänger av värmen och låter det hela stå och dra medan lagen svalnar. Sila av blommorna genom en finmaskig sil. Kyl blandningen och blanda med grädden. Häll i glassmaskin och servera direkt i kylda skålar, gärna med färska jordgubbar. Eller lägg glassen i en bunke med lock i frysen och ta fram den ett litet tag innan servering så den får bra temperatur och lättare kan läggas upp i fina kulor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Körvelblomsglassen med lite vackrare uppläggning, försommar på en tallrik!
Receptet kommer i eget inlägg här på Katinkas Kitchen
i körvelblomsskogen på Djurgården!

Leave a Reply