Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sorbet på körvelblommor

Vad är körvel? Den frågan har jag fått av många när jag glatt berättar om skatten med en massa förvildad körvel vi har hittat på Djurgården. Ett gammalt Schweizeri lär ha legat där, nära där Bellmansro låg på sin tid och nu är det alltså en liten äng av dessa örter som vid första påseendet ser ut som hundkex men är bra mycket mer ätliga och aptitliga.

Körvel har jag nu förstått finns i en dansk och en spansk variant. Eftersom den danska är ettårig gissar jag att det här rör sig om den fleråriga spanska varianten. Örten smakar som en slags mild korsning av slätbladiga persilja (som den är släkt med), fransk dragon och anis, med sin milda lakritssmak. Körvel ger en lätt sötma och passar därför till att koka bär. Danskarna gör gärna soppa på sin körvel medan fransmännen gärna kryddar sin Béarnaisesås med körvel tillsammans med fransk dragon.

När jag smakade på blommorna tänkte jag att den aromatiska lätt anisliknande smaken skulle funka alldeles bra i efterrätter. Jag har därför inte bara gjort sorbeten som ni här får recept på utan även glass, mousse och italiensk maräng med sockerlag som kokats med blommorna. Den serveras lämpligen med grädde smaksatt med körvelblomssirapen och färska jordgubbar. Även sorbeten och glassen serveras gärna med jordgubbar – kombinationen med körvelblommorna gör nämligen att jordgubbarna smakar smultron!

Eftersom smaken är mild och lätt förgänglig sköljer jag inte gärna blommorna, utan lägger dem bara på ett vitt underlag och ser till att det inte är några insekter kvar bland dem.

På bilden ser du även en kanderad körvelblomma. Recept finner du i eget inlägg här bredvid.

Du behöver: 

2 dl socker (jag använder helst finkornigt råsocker)

2 dl vatten

2 dl rensade körvelblommor

1 äggvita, uppvispad med någon msk socker

Gör så här: 

Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka ihop på medelhög värme så att sockret löser sig. Tillsätt blommorna och låt dem sjuda med ett litet tag innan du stänger av värmen och låter det hela stå och dra medan lagen svalnar. Sila av blommorna genom en finmaskig sil och häll den körvelblominfuserade lagen i en burk med lock som du kan förvara svalt i åtminstone någon vecka om du inte vill använda den direkt.

Häll lagen i glassmaskin och tillsätt de vispade äggvitorna när glassen är halvfryst, kör den klar och lägg upp sorbeten i skålar som du förvarat i frysen ett tag så att sorbeten inte smälter direkt. Eller ställ in sorbeten i frysen i en bunke med lock och plocka fram ett litet tag före servering. Servera gärna med färska jordgubbar. Jag gissar att även björnbär kan passa mycket bra till körvelblomssmaken.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply