Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Flädervåfflor!

Flädern blommar fortfarande för fullt på många ställen och jag plockade med mig några blommor för att göra lag till flädersorbet. Sonen kom hem och ringde mig: “Mamma, det doftar av fläder här – jag blev sååå sugen på fläderpannkakor!” Men, vår spis hade helst gått sönder och ugnpannkaka med fläder kanske är gott fast flädervåfflor borde vara ännu godare tänkte vi. Dessutom passar våfflor utmärkt i sommarregnet! Här är resultatet, serverat med färska jordgubbar – somrigt, fräscht och gott! 

Du behöver: 

2,5 dl durramjöl

1 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

drygt 2 dl iskallt vatten

150 gram smält smör

ev. 1/2 tsk vaniljsocker (eller kanske ännu bättre: ha den i grädden)

ca 10 fläderblomsklasar

2-3 msk fläderblomssaft eller -lag (typ den du gör saften av eller lägg blommorna i en sockerlag du kokat upp)

gärna socker med äkta vanilj att strö över de färdiga våfflorna

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser inklusive bakpulver, rör om. Vispa i mjölk och vatten och sist det smälta något avsvalnade smöret. Smaka av med salt, ev. socker och kanske vaniljsocker eller rivet citronskal och en sked flädersaft. Klipp ner några blommor i smeten men spara resten att ha på ytan.

Hetta upp ditt våffeljärn och smörj det i första varvet. Sedan brukar det fungera ändå med smöret
som finns i smeten. Strö fläderblommor i den smörade laggen, häll i smet och strö fläderblommor över. Grädda dina våfflor gyllenfrasiga och servera direkt med grädde och skivade eller rårörda jordgubbar. Strö gärna några extra fläderblommor över dina färdiggräddade våfflor – Sommar på en tallrik!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply