Sommarsaltig pasta

Den här pastan svängde jag ihop på midsommardagen ett år då vi kommit hem från firandet dagen innan, kylen var ganska tom och vi var ganska trötta. Otroligt lättlagad och full av härliga umami-saltiga smaker. 

Du behöver för 4 personer: 

300-500 gram bladspenat, sköljd

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade

2 burkar sardeller i olivolja helst (använd även oljan!)

1 burk kapris inlagd i salt som du lakar ur i vatten innan du använder den

det finrivna skalet och saften av 1 citron

lite extra olivolja att steka i och ringla över den färdiga rätten

ca 2 dl riven parmesan

400-500 gram pasta av valfri sort

gärna färsk basilika

nymald svartpeppar (salt behövs inte eftersom du får så mycket sälta av övriga ingredienser)

Gör så här: 

Sätt på pastavattnet. Medan det kokar upp fräser du den hackade vitlöken i lite olja på medellåg värme i en stor stekpanna eller traktörpanna. Vitlöken ska bli mjuk men inte mörk. Tillsätt sardellerna – häll bara i dem direkt med olja och allt, de löser upp sig när de börjar puttra i pannan. Tillsätt även kaprisen (ibland hackar jag den lite lätt innan jag tillsätter den) samt det finrivna citronskalet och lite av saften. Resten av saften pressar jag på vid servering, för maximal fräschör och bibehållna nyttigheter. När din pasta nästan är färdigkokt tillsätter du spenaten och låter den precis smälta ner, stänger av värmen och häller i din nykokta avrunna pasta. Blanda runt och tillsätt parmesan och basilika, peppra ganska ordentligt. Pressa över resten av citronsaften och ringla lite olja över. Servera direkt!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera