Flädersorbet

Fläderblommor är en underbar ingrediens från naturen som vi kan använda en kort tid på försommaren. Passa på att plocka och gör en massa goda saker av dem. Flädersaft är en klassiker och faktum är att koncentratet kan användas till en massa goda saker, såsom flädersorbet.  Häll i lite av din saft eller koncentrat i pannkakssmeten och tillsätt några nerklippta färska fläderblommor vid stekning och servering så får du barnens favorit fläderpannkakor. Eller varför inte flädervåfflor, som såg dagens ljus nu i våras när vår spis var trasig och sonen blev sugen på just fläderpannkakor. Häll lite i grädden till en tårta eller i sockerkakssmeten. Eller gör som här: en ljuvlig sorbet som serveras som den är, kanske med kanderade fläderblommor, eller med färska jordgubbar. 

Antingen tar du helt enkelt koncentrat/saft som du gjort och häller direkt, outspätt i din glassmaskin eller så gör du en lag från grunden:

Du behöver till ca 4 personer: 

cirka 10-15 fläderblomsklasar

2 dl socker

2 1/2 dl vatten

1 citron, väl tvättad och helst ekologisk, skuren i skivor

Gör så här: 

Lägg blommorna med ovansidan neråt på en bricka så att du blir av med eventuella smådjur. Jag föredrar att inte skölja dem eftersom en del av smaken försvinner då. Besprutade blommor vill man ändå inte använda. Koka en sockerlag av vattnet och sockret, låt koka upp och sedan bara sjuda helt kort så att sockret löser sig ordentligt. Dra kastrullen av värmen och låt svalna en aning innan du lägger i både citronskivor och fläderblommor. Blanda så att blommorna är helt täckta av sockerlagen. Låt det svalna helt innan du ställer in kastrullen med lock i kylen att stå till sig i några dygn. Efter 2-3 dygn silar du det hela och får ditt fläderkoncentrat. Eftersom det inte är citronsyra eller annat konserveringsmedel i den här lagen håller den inte så länge. Om du inte ska använda den ganska snart kan du frysa in den. Häll fläderlagen i glassmaskinen och frys till en ljuvlig sorbet. Servera direkt eller lägg i en bunke i frysen med lock och ta fram någon kvart innan servering.

Lägg upp i skålar som du gärna förvarat i kylen eller frysen så att sorbeten inte smälter direkt. Det blir dessutom vackert frostigt. På bilden är sorbeten serverad på en bädd av skivade jordgubbar med kanderad blomma.

Recept på kanderade fläderblommor finner du i eget inlägg.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera