Flädrini!

Midsommardrink var uppdraget. Jag kom att tänka på Bellini som ju är en härlig 
italiensk drink på vita persikor som toppas med prosecco. Men nu skulle det vara svenskt och persikorna är ändå inte i säsong. Jag hade just gjort fläderkoncentrat att använda till sorbet bland annat och kom på att den skulle nog vara riktigt god med lite bubbel. Sagt och gjort: Flädrinin såg dagens ljus. Servera gärna med lite jordgubbar i för extra midsommarkänsla. 

Antingen tar du helt enkelt koncentrat/saft som du gjort eller så gör du egen lag:

Du behöver till ca 4 personer: 

cirka 15-20 fläderblomsklasar

2 dl socker

2 1/2 dl vatten

1 citron, väl tvättad och helst ekologisk, skuren i skivor

Gör så här: 

Lägg blommorna med ovansidan neråt på en bricka så att du blir av med eventuella smådjur. Jag föredrar att inte skölja dem eftersom en del av smaken försvinner då. Besprutade blommor vill man ändå inte använda. Koka en sockerlag av vattnet och sockret, låt koka upp och sedan bara sjuda helt kort så att sockret

löser sig ordentligt. Dra kastrullen av värmen och låt svalna en aning innan du lägger i både citronskivor och fläderblommor. Blanda så att blommorna är helt täckta av sockerlagen. Låt det svalna helt innan du ställer in kastrullen med lock i kylen att stå till sig i några dygn. Efter 2-3 dygn silar du det hela och får ditt fläderkoncentrat. Eftersom det inte är citronsyra eller annat konserveringsmedel i den här lagen håller den inte så länge. Om du inte ska använda den ganska snart kan du frysa in den.

När det så är dags att blanda dina Flädrinis häller du lite lag i botten på glasen och toppar upp med
en god prosecco. Vi rådgjorde med en kunnig kille på Systembolaget som rekommenderade en extra torr prosecco och det blev riktigt lyckat.

Skål och glad sommar önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera