Fläder

Fläder, eller kanske mer exakt fläderblommor är en doft och smak som de flesta känner till. Den är ganska aromatisk och kan vara överväldigande, men den brukar vara mycket älskad, särskilt när den fräschas upp med citron.

Fläderblomssaft är en klassiker som därtill är mycket lättgjord. Användingsområdena för saften är många fler än man kan tro. Jag har gärna lite koncentrat i pannkakssmeten och tillsätter dessutom färska nerklippta blommor vid stekning och servering – fläderpannkakor har barnen älskat sedan de var små. Förra året gjorde vi flädervåfflor då vår spis var trasig och sonen blev så sugen på fläderpannkakorna.

Flädersorbet är otroligt fräscht och gott och en sked fläderkoncentrat i grädden piffar till många tårtor såsom pavlova eller sockerkaka med grädde och jordgubbar.

Förra midsommar såg Flädrini dagens ljus – en fräsch sommardrink med fläderblomslag och prosecco. Blommorna kan man gärna kandera och servera till drinken, på tårtan eller till sorbeten.

Just  nu befinner jag mig i Italien där flädern blommar för fullt, vilket brukar ske tidigare på våren, men så har de också haft den kallaste maj på 100 år i den här delen av Italien. Här använder man den till Sambuca.

Flädern är en gammal läkeväxt och det är såväl blommor som bär som används. Experimenterandet med bären har jag inte dragit igång ännu,  men du finner en del recept med fläderblom här på Katinkas Kitchen. Sök i sökrutan uppe till höger på fläder. Ut och plocka!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*