Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Italiensk frukost
Categories: BRUNCH, FRUKOST, ITALIENSKT

 

När vi är hos Moster i Spanien njuter vi “spansk frukost”. Den är inte särdeles spansk, om man tänker på vad spanjorerna vanligtvis äter till frukost, utan är snarare den frukost min moster brukar äta. Den består av perfekt solmogen krämig avokado med goda spanska fårostar såsom Manchego etc., spansk skinka som kallas Jamón Serrano, underbara smakrika spanska tomater, olivolja, örter och kanske lite vitlök eller i vart fall brukar vi gnida brödet med en halv vitlöksklyfta.

När vi är i Italien blir det den italienska motsvarigheten som då innebär lite andra tomater och oftast ingen avokado, eftersom de inte verkar lika vana vid att äta det vilket gör det svårt att hitta avokado i affärerna. Det blir självklart både prosciutto och kanske salami, jag är särskilt förtjust i den med fänkål, och framför allt de härliga get- och fårostar vi hittar såsom abruzzesisk pecorino, provolone och kanske även mozzarella. Vi rostar brödet, gnider det med vitlök och ringlar rikligt med den goda olivoljan, från bonden precis bredvid oss, över det hela. Färska örter i form av basilika, rosmarin och timjan plockas utanför huset, hackas och strös över.

Det hela avslutas gärna med några färska solmogna fikon efteråt, som vi plockat själva på hemvägen från morgonpromenaden.

Dopp i poolen före – och efter – hör till, liksom det italienska kaffet, fast ibland blir det te och en riktig kopp nere på cafét i byn efteråt. Därefter brukar det bli en tur till havet eller upp i bergen – Abruzzo är ju känt för just Mare e Monti, att man stoltserar med både hav och berg där vi gör underbara utflykter och äter på små agriturismos längs vägen. Men mer om det vid annat tillfälle, nu är det dags att sätta igång med dagen – efter din italienska frukost, kanske. 

Det ska i sammanhanget sakligt konstateras att italienarna själva helst verkar ta en kopp kaffe (enda gången de dricker cappuccino eller caffè latte) och möjligtvis något sött. Något
smörgåsliknande brukar inte serveras förrän framåt efter tolv på dagen.. Och i ärlighetens namn tog vi ibland en italiensk frukost med en kopp alldeles otroligt god cappuccino och antingen en vaniljfylld croissant eller min favorit Pasta di Mandorle
som är en underbar liten syditaliensk mandelkaka innan vi fortsatte med vår italienska dag. 

Jag kan inte hitta någon bild på min favoritkaka – på bilden här nedan är det i stället det lokala bakverket Bocconotto som syns, en liten minipaj med fyllning av en hasselnöts- och chokladkräm.

Du behöver för 4 personer: 

4-8 skivor bröd, som rostas

några skivor prosciutto

några skivor god salami (Abruzzo är känt för sin starka Ventriciana)

italienska ostar, såsom Pecorino, Provolone

ev. Mozzarella (buffelmozarellan tycker vi bäst om)

ev. en vitlöksklyfta, skuren på längden, att gnida brödet med

minst 4 färska solmogna tomater, tvättade och skurna i klyftor eller skivor

gärna diverse färska örter, eller åtminstone några blad basilika

en riktigt god olivolja att ringla över

gärna färska fikon om du har tur att kunna plocka eller få tag på det

Gör så här: 

Rosta brödet. I huset vi brukar hyra i Italien får vi göra det på en speciell platta som man lägger på gaslågan på spisen. Gnid det nyrustade brödet med vitlöken. Lägg brödskivorna på fat och lägg på av charkuterierna och ostarna samt åtminstone en uppskuren tomat per person. Cocktailtomater är också gott, och då blir det desto flera. Strö örter över och ringla avslutningsvis olivolja över. Salta och peppra och servera direkt med en kopp riktigt gott nybryggt (italienskt) kaffe.

Buon appetito och en riktigt bra dag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas (italienska) Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply