Aprikos- & mandelpaj

Det här är en glutenfri kaka eller paj med min favorit aprikos. Just nu finns de i våra affärer, ofta till bra pris, men inte alltid så solmoget goda som nere vid Medelhavet. Då är det här ett mycket bra sätt att använda mina älskade aprikoser som plockar fram smakerna, med fin brytning mot den söta mandelkakan.

För den som vill göra en glutenhaltig variant kommer inom kort ett annat recept baserat på den schweiziska äppelkakan ni finner i eget inlägg här på Katinkas Kitchen. 

Du behöver: 

4 1/2 dl mandelmjöl

1 dl finkornigt råsocker

2 ägg, delade i gulor och vitro

75 gram smör, rumstempererat

det finrivna skalet av 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

1/2 tsk vaniljpulver (helst det på bara äkta vanilj)

6-8 aprikoser, tvättade, torkade samt delade i halvor

1-2 msk socker att strö över kakan

Gör så här: 

Börja med att dela de tvättade aprikoserna i halvor, tag bort och släng kärnan och se till att halvorna  inte har något hårt vid hålrummet där kärnan varit. Lägg aprikoshalvorna åt sidan så länge. Vispa den första
mängden socker, 1 dl, med äggulorna så det blir riktigt fluffigt. Klicka i det rumsvarma smöret och fortsätt vispa ett tag så att allt blandas. Tillsätt även vaniljpulvret samt det finrivna citronskalet. Gör rent visparna och vispa äggvitorna riktigt fluffiga och fasta. Vispa/vänd försiktigt ner mandelmjölet och sist de hårt vispade äggvitorna. Blanda och vänd med en slickepott så att du behåller så mycket av det fluffiga som möjligt. Häll smeten i en smord pajform, med eller utan löstagbara kanter och släta ut smeten. Tryck ner aprikoshalvorna i smeten med den kupiga sidan uppåt. Strö socker över hela kakan och grädda den i ugn som du värmt till 175 grader. Det brukar ta cirka 30 minuter lite drygt, men kolla efter 30 minuter så att den stelnat i mitten och inte blir bränd. Du kan dra ner på värmen lite eller lägga ett bakplåtspapper eller liknande över kakan så att den inte tar för mycket färg. Tag ut kakan och låt den svalna något innan du serverar den ljummen eller kall, kanske med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera