Italiensk snacksallad

Det här är en italiensk replik på Spicy Thai Tuna Salad som jag brukar göra till förrättssnacks ibland. Då en av sonens kompisar var med oss i Italien pratade han varmt om den thailändska versionen  vilket ledde till att den här italienska varianten såg dagens ljus.  

Nu när Italien är nedstängt på grund av coronaviruset och Covid-19 skänker jag detta underbara land en tanke med att plocka fram denna lättgjorda snacks-förrätten. 

Du behöver för ca 4 personer:

2 burkar sardellfiléer

ev. lite finhackad vitlök

ev. 2 schalottenlökar, skalade och
hackade

1/2 kg cocktailtomater delade i kvartar eller ca 5-6 större tomater, skurna i bitar

3 stjälkar salladslök (kallas ibland även vårlök eller till och med höstlök:) (om du inte får tag på vårlök är det viktigt att du använder schalottenlök)

1/2 dl pinjenötter, hackade (man kan ta lite mer om man vill – smaka av)

1/2 dl färsk basilika, hackad (även den kan man ta mer av)

1 kryddmått chiliflingor eller torkad chili som smulats (kallas för peperoncino

det finrivna skalet och saften av 1-2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska (helst Sorrentocitroner)

1 salladshuvud, gärna gemsallad (som du ser på bilden), lollo rosso eller radicchio – gärna sådan sallad som blir som små kupor så det blir lätt att lägga blandningen i vid servering – man kan även ta isbergssallad

nymald svartpeppar och kanske lite salt (smaka av då både sardeller och även vitlök samt lök ger sälta till smaken)

olivolja av god kvalitet med god smak

Gör så här:

Hacka sardellerna och blanda dem med hackad vitlök och finhackad schalottenlök. Tillsätt även chili, citronsaft och -skal, basilika och cocktailtomaterna skurna i kvartar. Tillsätt även de hackade nötterna. Smaka av så att du har bra balans mellan smakerna med sälta, hetta och syra samt viss sötma från tomaterna. Rör ner lite olivolja. Låt stå ett tag så smakerna blandas medan du gör i ordning salladsbladen.

Skölj salladen och kör den sedan helst i en salladsslunga så den blir torr. Det är helt fantastiskt hur mycket vatten man blir av med då – det var det som fick mig att inse att den pryl jag ansett vara en av de mest onödiga i ett kök i själva verket hör till de mest oumbärliga:)

Lägg upp salladsblad och sardellblandningen på fat eller lägg upp i bladen och servera portionsvis. Ringla gärna lite olivolja över och strö även färsk basilika över. 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*