Kokta havskräftor

Att koka havskräftor själv är mycket enkelt. Jag är inte så förtjust i det svenska sättet att koka både kräftor och havskräftor med krondill, utan föredrar en mer ren smak. Antingen kokar jag dem bara med rikligt med havssalt och en halv citron eller så får de lite mer smak med Medelhavstoner som här.

Och kom ihåg: det är, som jag ofta säger, synd och skam att slänga de goda skalen efter man njutit skaldjur. Gör en fond på dem, frys in den och använd till en magisk festmiddag vid ett annat tillfälle!  Till exempel som en smörsås till ugnsbakad kummel med rotfruktspytt – receptet finner du i eget inlägg. Läs i eget recept för att göra fonden. 

Du behöver: 

1 kg färska havskräftor (till fond går det också bra att använda frysta råa havskräftor)

1 1/2 – 2 dl salt (jag tar gärna Medelhavssalt, grovkornigt)

5 liter vatten

1 tsk hela korianderfrön

1/2 tsk fänkålsfrön

1 lagerblad

2 skivor citron, helst ekologisk

Gör så här: 

Koka upp vattnet med saltet och kryddorna. Lägg i havskräftorna, se till att vattnet sjuder upp igen och låt kräftorna koka/sjuda i cirka 3-5 minuter efter vattnet kokat upp igen. Häll av vattnet, skölj ev. kräftorna hastigt i kallt vatten om du vill avstanna kokningen. Vill du låta dem svalna i lagen ska du inte låta dem koka mer än tre minuter innan du tar kastrullen av värmen och låter allt stå och svalna utan lock. Jag gillar när kräftorna är lite lättare kokta och låter de kallna på ett fat.

Njut dina kräftor med de tillbehör du vill eller servera dem till en fiskgryta, i en sallad, som dekoration på fisk etc.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera