Citroncurrykyckling

En asiatisk-indiskinspirerad kycklingrätt full av härliga smaker som kan serveras som gryta med ris, till pasta eller bara med ett gott bröd och sallad. Jag använde kycklingbröst, men du kan också med fördel ta en hel kyckling och stycka själv.

Du behöver för ca 4 personer: 

600 gram kycklingfilé, skuren i bitar

1-2 gula lökar, skalade och hackade

2-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

ca 4 cm färsk ingefära, skalad och hackad, riven eller finstrimlad

ev. 1 dl gula linser, gärna blötlagda ett tag

2 påsar bladspenat, sköljd och lätt torkad (jag använder favoriten salladsslungan!)

1-2 tsk curry med god smak

1-2 tsk gurkmeja (för extra färg, smak och nyttighet)

1 tsk korianderfrön

ca 10 hela svartpepparkorn

1/2 tsk spiskummin (kan uteslutas när du använder färdig curryblandning)

det finrivna skalet av 1-2 citroner

pressad saft av 1-2 citroner (smaka av!)

2 burkar kokosmjölk

gärna några limeblad (finns att köpa i asiatiska affärer)

ev. 1 msk tomatpuré för extra färg och smak

salt (smaka av!)

olja att steka i

Gör så här: 

Börja med att steka lök och vitlök på medelhög värme tills den är glansig och fått fin smak. Tillsätt saltet under stekningen. På slutet tillsätter du även curry, svartpepparkorn och spiskummin. Tomatpurén ska också i för att steka med ett tag så den blir extra fin och fyllig i smaken. Tillsätt ingefäran och häll på kokosmjölken, lägg i limeblad och låt stå och puttra. Vill du även ha i linser tillsätter du dem samtidigt som kokosmjölken så de kan koka färdiga.

Stek under tiden din strimlade kyckling i lite olja i en stekpanna bredvid, krydda den med currypulver, salt och peppar samt finrivet citronskal. Lägg kycklingbitarna i grytan allt eftersom när de blir klara. Smaka av med citronsaft och salt och låt puttra lite till innan du på slutet vänder ner bladspenaten strax innan servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera