Örtig middag med kyckling

En perfekt rätt för vårkänsla som går att göra av färska örter även på hösten. Kycklingfiléer bakas i ugn med örter eller en god, gärna hemlagad, pesto och serveras med en fransk örtig potatissallad, grillad zucchini och citron samt en hemslagen örthollandaise.

Om man vill kan man göra en örtmajonnäs i stället, recept finner du här på Katinkas Kitchen – gå in i sökrutan uppe till höger och sök på majonnäs. Blanda sedan i nyhackade färska örter i den färdiga majonnäsen.

I grillsäsong gör man galant den här rätten på just grillen där både kyckling, zucchini och citronhalvor tillagas.

Du behöver för 4 personer: 

2-4 citroner, delade i halvor som ska grillas i grillpanna med zucchinin eller läggas på grillen med zucchini och kyckling.

Till kycklingen: 

4 kycklingbröstfiléer eller andra delar av kycklingen som du väljer (man kan även grilla en hel kyckling)

blandade färska örter (t.ex. timjan, rosmarin, basilika, mejram, persilja, körvel…)

salt och peppar

olivolja att knipa in kycklingen med

Till potatissalladen: 

Nykokt färskpotatis

2-3 msk god vinäger, t.ex. vitvinsvinäger, schalottenlöksvinäger, sherryvinäger etc

1-2 msk dijonsenap

1-2 schalottenlökar, skalade och fint hackade eller tunt strimlade

blandade färska örter som du hackar precis innan de används

salt

nymald peppar

ev. en aning finrivet citronskal

ca 1 dl olivolja eller annan god olja, t.ex. rapsolja

Till grillad zucchini: 

2-3 färska zucchinis (kallas även squash) – välj gärna de lite mindre spädare – skurna på längden

citronsaft

salt och peppar

ev. timjan eller Herbes de Provence (blandade franska örter)

olivolja att pensla zucchinin med

Till örthollandaisen: 

3 äggulor

1/4 tsk salt

en nypa peppar (jag väljer gärna vitpeppar)

2 msk vätska – 1 1/2 msk pressad citron och 1/2 msk vatten

120 gram smör, skuret i bitar och smält över måttlig värme tills det skummar

ca 1/2 – 1 dl hackade färska örter, t.ex. persilja, timjan, salvia, dragon, körvel, basilika

Gör så här: 

Kycklingen: Lägg de avtorkade kycklingbitarna i en smord ugnsfast form. Gnid in dem med olivolja, salta och peppra samt lägg örtkryddor eller pesto över. Droppa lite olivolja över. Ibland blandar jag kryddorna med olivoljan och kanske till och med mixar blandningen lätt, smaksätter med salt och peppar och gärna lite finrivet citronskal innan jag brer den blandningen över kycklingen. Låt kycklingen stå åt sidan och vänta tills du beräknar att det passar att ställa in den i ugnen så att den blir klar ungefär samtidigt som resten du ska servera. Jag bakar kycklingen i ca 175 grader i 20-30 minuter tills den håller en innetemperatur på ca 70-72 grader. Kolla med en sticka – om saften som kommer ut är klar och inte rosa är också kycklingen klar. Det är viktigt att kyckling är helt genomstekt. Man kan självklart även lägga kycklingen på grillen.

Potatissalladen: Koka potatisen. Det kan vara praktiskt att koka den i bitar men jag föredrar att skära upp den när den är nykokt. Är skalet tunt och fint låter jag det vara kvar. Medan potatisen kokar blandar du ihop dressingen och låter den stå och dra ihop smakerna så länge. Lägg den varma nykokta potatisen i en skål och häll dressingen över medan potatisen fortfarande är ganska varm, rör om försiktigt så att all potatis får dressing på sig utan att potatisen går sönder. Ställ potatissalladen åt sidan så länge till servering.

Zucchinin: Skär zucchinin i drygt centimetertjocka skivor på längden. Om du har lite större zucchinisar kan du dela dem mitt på som du ser på bilden. Jag brukar blanda ihop olivolja, citronsaft, salt, peppar och örter som jag sedan penslar på skivorna. Låt dem stå och ”marinera” tills det är dags att lägga dem på grill eller i grillpanna för att få de vackra ränderna. Stek zucchiniskivorna så att de precis blir mjuka, får fin färg på ränderna men inte bränns. Lägg upp dem på ett fat och håll varmt om du inte ska servera dem direkt.

Lägg citronhalvorna i grillpannan eller på grillen så att de blir helt mjuka och därmed saftiga och får en annan fylligare sötma som är mycket god.

Örthollandaisen: Jag har här valt den som görs med handmixer, men föredrar faktiskt den lite mer omständliga handvispade då jag tycker smakerna och resultatet blir bättre. Vill du vispa för hand kan du ta lite mer smör. Häll äggulorna i mixerbunken tillsammans med kryddor och vätskan. Ta mindre mängd citron till att börja med. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man reda på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång.

Smält smöret tills det skummar, drag kastrullen av värmen och låt svalna en aning.

Mixa äggsmeten på högsta hastighet med stavmixern i två sekunder. Börja därefter hälla det smälta smöret i en mycket tunn stråle samtidigt som du hela tiden kör mixern på högsta hastighet. Här kan det vara bra att ha hjälp av ett annat par händer i köket. När 2/3 av smöret tillsatts bör såsen ha fått en krämliknande konsistens. Ta inte med den mjölkliknande bottensatsen i kastullen – det är mjölkrester. Smaka av såsen med mer kryddor och citron om behövs. På slutet vänder du ner dina hackade örtkryddor.

Om såsen inte ska användas genast sätter du behållaren i ljummet men inte för varmt vatten. För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsen skär sig – och då blir man ledsen efter allt jobb.

Montering: Skiva kycklingfiléerna och lägg dem vackert på tallrikar tillsammans med zucchiniskivor, grillade citronhalvor, potatissallad och örthollandaisen. Ställ fram resten av såsen, skål med potatissalladen samt fat med zucchinin för gästerna att ta av vid bordet. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera