Nunnornas äppelkaka

Den ser inte mycket ut för världen, men oj vad god den blir!

Det här receptet publicerades i DN helgbilaga då de berättade om Maria Printz och Mikael Reijmar och deras fenomenala bakning utanför Strängnäs. Receptet har de fått från två nunnor på Klostergården på Överselö. Kombinationen med vinet är en smakträff och dessutom är kakan glutenfri. Servera kakan med vaniljglass eller vispad grädde. 

Kompotten är kokt och lagd i pajformen, ingredienserna till degen ska köras varefter äggen även ska tillsättas innan degen klickas över äpplena i formen och breds ut till ett härligt mandeltäcke

Du behöver: 

Till kompotten: 

6 syrliga äpplen

1 dl socker (jag valde att bara ta en halv deciliter, vilket räckte tycker jag)

2 dl torrt vitt vin

jag valde dessutom att lägga i en uppskuren halv vaniljstång när kompotten kokades

Till toppingen: 

100 gram mandelmjöl (eller om man väljer att finmala mandel själv)

100 gram mandlar med skal som hackas för hand (då jag hade slut på hela mandlar tog jag helt sonika lika mycket mandelmjöl)

150 gram rumstempererat smör (egentligen ska det vara 200 gram men jag drog ner på mängden)

1-2 dl socker (här valde jag ljust muscavadosocker)

2 ägg

Gör så här: 

Skala och kärna ur äpplena, delar dem i grova bitar. Koka en grov kompott av socker, äpplen och vin. Låt kompotten svalna. Sätt ugnen på 200 grader i varmluft.

Rosta den hackade mandeln i torr stekpanna så att smakerna frigörs men utan att den bränns. Rör det mjuka smöret med sockret, rör även i mandelmjölet och de hackade rostade mandlarna. Rör sist ner ägget.

Smörj en ugnsfast form och lägg kompotten i den. Tryck ut mandelsmeten på ett bakplåtspapper så att du får en platta som är lika stor som din ugnsform. Vänd över mandelsmeten så den hamnar över äppelkompotten i formen, dra bort pappret. Tills det var dags att ta hand om mandelsmeten var jag helt enig med ursprungsreceptet, men sedan kan jag konstatera att det antingen är fel på ursprungsreceptet eller att jag har skrivit fel. Hur som helst blir smeten för lös för att kunna ha en chans att kavlas ut, så jag klickade den över äppelkompotten och bredde ut med en spatel som du kan se på en av bilderna.

Grädda kakan tills toppingen får fin gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen som ödmjukt förmedlat receptet som Maria Printz och Mikael Reijmar fått från nunnorna Maj och Sigrid

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera