Chèvregratinerade fikon

Alldeles ljuvligt delikat – och lättlagat!

Otroligt lättlagat – och gott! På hösten när även vi får färska fikon här uppe på våra nordliga breddgrader kan man ofta tycka att de inte är så roliga och solgoda som nere vid Medelhavet. Då är det här en perfekt förrätt att göra på dem. Ugnsbakningen förvandlar det tråkigaste torra fikon till en delikatess med chèvre, olivolja och basilika. Servera på en ruccolabädd med extra god olivolja att ringla över. 

Du behöver för 4 personer som förrätt: 

Beräkna 2-3 fikon per person – alltså 8-12 färska fikon

100 gram chèvre

salt och nymald peppar

olivolja att ringla över

färska basilikablad

ruccola

Gör så här: 

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Skär kryss i fikonen nästan ända ner, men så de fortfarande håller ihop i botten. Öppna upp dem lite och lägg i en bit chèvre i varje fikon. Salta och peppra och ringla olivolja över. Du kan förbereda hit och ha fikonen beredda att ställa in precis när gästerna kommer så de blir perfekt nybakade inför servering.

Baka fikonen i ugn som du värmt till 175-200 grader. Osten ska få lite färg och fikonen bli mjuka men inget ska bli bränt. Saften från fikonen blandar sig med olivoljan och ger ljuvliga smaker. Servera fikonen direkt på ruccolabädd, ringla över olivolja, salta och peppra och servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera