Hjortfärssås – hjortfärsragu till pasta

Först måste jag säga att WordPress gjort om det här ”temat” som väl kan kallas designen/layouten på bloggen. Detta har fått till följd att jag inte lyckas lägga foton högst upp och längs med texten som tidigare. Inlärningskurvan är brant just nu, så hoppas kunna återkomma med mer visuellt aptitliga recept inom kort. Tills dess finner ni fotona längst ner i inlägget. 

Hjortfärs är mycket gott och kan användas till många goda rätter. Här är det en slags köttfärssås på hjortfärs med rotfrukter, tomatpuré, fond och lite grädde. Om man vill få en höstkänsla tillsätter man även svamp, då blir det höstfärssås.

Servera med spaghetti eller annan pasta eller med ris samt någon härlig grönsak och/eller sallad. 

Du behöver till 4 personer: 

500 gram hjortfärs

olja och en smörklick till stekning

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller mosade

2 schalottenlökar eller 1 gul lök, skalade och hackade

1-2 morötter (beroende på hur stora de är), skalade och grovstrimlade eller skurna i små tärningar (mire poix) eller strimlor (julienne)

100 gram rotselleri, skalad och skuren på samma sätt som moroten

4 msk tomatpuré av god kvalitet med fyllig smak

färsk eller torkad timjan

mejram eller körvel

gärna lite rosmarin

svart- och vitpeppar, gärna nymalen

ev. 1/2 tsk viltkrydda

1/2 – 1 msk kött-, vilt- eller kalvfond på flaska

några droppar soja (jag använder alltid helst Kikkoman)

ev. salt men smaka av eftersom fonden och sojan antagligen räcker

1 dl grädde

pasta eller ris till servering samt grönsaker och ev. även sallad

Gör så här: 

Fräs löken på medelhög värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt vitlöken mot slutet av stekningen. Antingen steker du färsen i löken eller så väljer du att lyfta upp lökblandningen och lägga på ett fat så länge medan du fräser färsen. Blanda sedan med löken, tillsätt kryddor och tomatpuré och låt fräsa ett tag innan du tillsätter fond. Låt puttra ett tag, tillsätt ev. även lite vatten så det inte blir för torrt. Tillsätt sist grädden, låt puttra ihop, smaka av med soja, örter, peppar och ev. salt. Koka pastan eller riset och de grönsaker du valt att servera till medan såsen får puttra på låg värme så att smakerna blandas. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera