Blåbärsrulle

Jag har förstått att det börjar komma blåbär i klasar i skogarna där hemma och plockar fram ett härligt lättlagat recept. En rulltårta passar lika bra till kaffe eller te som till efterrätt efter en trevlig middag.

Tips om kardemumman från Ett Bageri: ha alltid en pepparkvarn med kardemummakärnor att använda nymalda – det blir en fantastiskt fin och fräsch smak när kardemumman är alldeles nymald!

Du behöver: 

Till rulltårtsbotten: 

2 ägg

1 socker, jag tar gärna finkornigt råsocker

1/2 tsk mald kardemumma

1 1/2 dl potatismjöl för glutenfri rulle eller vetemjöl för glutenhaltig dito:)

1 knapp tsk bakpulver

1/2 knapp msk vatten

det finrivna skalet av en citron eller lime (lime och blåbär passar fantastiskt fint ihop), väl tvättad och helst ekologisk

gärna 1/4 tsk vaniljpulver

Till fyllning: 

250 gram blåbär, tinade och rörda med lite socker alternativt uppkokade med lite socker och sedan avsvalnade

2 dl grädde, vispad med lite socker och vanilj

gärna 1-2 tsk cointreau alternativt lite finrivet limeskal om man vill

Dessutom: 

3 msk strösocker (jag tar gärna finkornigt råsocker)

1/1 tsk mald kardemumma eller ännu hellre nymald från en pepparkvarn

Gör så här: 

Börja med botten: Vispa ägg och socker på medellåg hastighet med elvispen tills du har ett fluffigt skum. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och citronskal i en bunke så att bakpulvret fördelas ordentligt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet, så att du inte förlorar den fluffiga luftigheten. Rör sist försiktigt ner vattnet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som du lagt på en plåt. Se till att bre smeten ut i kanterna. Grädda i 225-250 grader i ca 5-8 minuter – passa noga så att den inte blir bränd! Ta ut den när den ser gyllene ut och den är genomgräddad. Du kan testa med en sticka som ska bli torr när den sticks i mitten av botten. Men gör inte det förrän efter åtminstone fem minuter gått – annars kan allt falla ihop till en hopplös pannkaka.

Under tiden som botten gräddas och mellan varven då du tittar till botten i ugnen gör du fyllningen. Se till att blåbären är avsvalnade om du har kokat upp dem, som jag gjorde. Vispa grädden smaksatt med cointreau och vanilj.

När du tagit ut botten ur ugnen drar du bakplåtspappret av plåten direkt och låter botten svalna. Strö kardemummasocker över ett att bakplåtspapper och vänd över rulltårtsbotten på sockerblandningen, drag av bakplåtspappret som bottnen gräddats på. Genom den här manövern får du en bra yta utåt. Bred sedan på de avsvalnade blåbären och lägg därefter på grädden. Rulla rulltårtan utifrån och in, dvs in emot dig för bästa resultat, vik kanten där du börjar rulla och se till att rulla ganska hårt så att du inte får ett hål i mitten, ha gärna pappret till hjälp. Lägg rullen med skarven neråt och svep in den i bakplåtspappret. Ställ rulltårtan i kylen någon halvtimme eller timme så att fyllningen sätter sig och smakerna blandas. Skär upp rulltårtan och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera